Нови Технологии

Какво планира Tesla за 2019 г.?

Computer World

Обещанията за светло бъдеще за електромобилите са основна част от митологията на Tesla, като те често правят така, че потребителите забравят за голяма част от нещата, които са нужни за развитието на този сегмент, а не са налични – станции за зареждане, напълно функциониращи системи за самоупраавление и т.н. В следващите редове ще обърнем внимание на всичко, което компанията на Илон Мъск очертава като свои приоритети за 2019 г.

Значително увеличаване на производството на Model 3

В четвъртък, Tesla разпространи своя отчет за 2018 г., насочен към инвеститорите, като си поставя нови две цели за тази година - производството на Model 3 да се повиши и устойчиво да остане на нива от 7000 коли седмично.

Към момента, компанията произвежда с около 2000 броя по-малко, сочи информация на Bloomberg. Според експертите на най-известния производител на електромобили обаче постигането на новите цели би трябвало да е сравнително лесно.

Model Y

Друга заявка, която компанията прави в писмото си до инвеститорите, е свързана с началото на процеса по създаване на инструменталната екипировка на Model Y, която трябва да гарантира, че масовото производство на модела ще започне до края на 2020 г., най-вероятно в китайския завод на компанията - Gigafactory 1. Model Y е поредният кросоувър, но значително по-компактен от своите събратя.

Амбицията за производство на нов модел при хаоса и несигурността, свързани с производството на наличните определено е агресивен ход от страна на компанията, който обаче може да се превърне в проблем.

Преди време, Мъск заяви пред акционерите, че мощностите за производство на Model Y ще бъдат изградени в рамките на третото тримесечие на миналата година, което не се случи. Заявката не беше изпълнена и до края на четвъртото. Въпреки това, главният изпълнителен дитректор е категоричен, че тестовото производство ще започне в първите месеци на 2020 г.

Доизграждане на китайската фабрика и начало на производството там

Тази година се очаква да заработи третата фабрика от групата Gigafactoriе на Tesla в Китай, като в нея са инвестирани вече над 7 милиарда долара. Тъй като азиатската страна е най-големият автомобилен пазар в световен мащаб и основа на електромобилния сектор, тази фабрика има изключително критично значение за компанията.

Първоначално тя ще произвежда само базовата версия на Model 3, но от Tesla планират да стартират и производството на Model Y през 2020 г.

Начало на продажбите на Model 3 в Европа

Най-накрая регулаторните препятствия за продажба на Model 3 в Европа останаха в историята, така че в средата на февруари се очаква да пристигне и първата партида електромобили.

Tesla Semi готови за производство 

Може би си спомняте, че Tesla обяви, че в рамките на 2019 г. ще започне производството на изцяло електрически камиони, но след това ревизира прогнозата си. Според инвеститорската компания Worm Capitol, която изпрати свой екип в Gigafactory 1 през септември, производството на Tesla Semi трябва да започне в пълен обем най-рано през 2020 г. Хубавото е, че вече сме виждали реално произведени прототипи на изцяло електрическия камион на Tesla, така че рано или късно масовото производство ще стане факт.

Промяната в стратегията на производителя на електромобили дойде, след като се появиха изчисления, че ще са му нужни най-малко 10 млрд. долара, за да реализира всичките си планове и поставени цели. Освен това прототипът на Semi вкара Tesla в съдебен спор с друга компания за електромобили – Nikola.

Ще се появи ли Tesla Pickup?

В отчета за миналата година, Илон Мъск някак мимоходом обръща внимание и на възможността тази година да се появи моделът Tesla Pickup. За него се заговори за пръв път през 2017 г., а миналата година, в свой пост в Twitter, Мъск разкри и някои подробности за проекта като двумоторно задвижване на всички колела, “луд въртящ момент”, динамично регулируемо окачване, вградени електрически контакти за „високоенергийни инструменти”, по-голямо място за батерии, а от там и по-голям пробег, автоматично паралелно паркиране с 360-градусови камери и сонари и цели шест места за пасажери.

ROADSTER ???

От време на време в медийното пространство се появяват информации, че Tesla смята да започне производството на дългоочаквания Roadster, след като това стане факт за Model Y, по някое време през 2020 г. Към момента обаче няма официално потвърждение от компанията.

Отлагането на началото на производството на Roadster поражда някои въпросителни у специалистите, тъй като пускането на пазара на подобен електромобил би трябвало да е едно от най-лесните неща за Tesla.

Model 3 показа на света, че масовото производство на висококачествени електромобили на достъпна цена е много трудно. От друга страна, това на по-обикновени модели е ниша, в която Tesla лесно може да се настани. Още повече, че производството на компактен спортен електромобил с голяма мощност не е нещо уникално за компанията на Мъск. Rimac Automobili например работят по тази концепция от години.  

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X