Нови Технологии

Машинното зрение все повече разчита на AI чиповете в мобилните устройства

Владимир Владков

Все повече мобилни устройства, особено смартфоните, разполагат с вградена технология за машинно зрение, която предлага широк набор от приложения за сканиране, анализиране и интерпретиране на снимки или видео. Според ABI Research, доставките на мобилните устройства, включително смартфони, таблети и носими камери с вградено машинно зрение, ще скочат от 45 млн. през 2018 до над 590 милиона през 2023 г., или средногодишен темп на растеж (CAGR) от 67%.

„Смартфоните предлагат удобен форм фактор за машинно зрение, а с увеличаването на броя на използваните чипове за изкуствен интелект (AI), като например A12 Bionic на Apple и HiSilicon Kirin 980 на Huawei, разпространението на тази технология ще се увеличи, каза Стефани Томсет, анализатор в ABI Research. - И в устройства без AI чип технологията може да бъде използвана, тъй като смартфонът има връзка с камерата и с облака.“

Машинно зрение се използва от мобилните устройства основно за разпознаване на изображения, предоставяйки на потребителите подробна информация за обекта. Тя може да включва история на сградата, местоположение на даден елемент, име на цвете. Други сценарии на употреба включват автоматично откриване на проблеми с култури в селското стопанство, автоматично определяне на лечението на рана в здравеопазването и автоматично откриване на проблеми с машината в производството. Потребителите все повече се възползват от технологията, която им позволяват да търсят информация за онова, което се гледа през смартфона, без да е необходимо да въвеждат критерии за търсене, обясняват от ABI Research.

Технологията за машинно зрение използва вградени алгоритми за разпознаване на изображения, за да идентифицира обекта в изображението, като технологията изпозлва все повече чипа за изкуствен интелект. Компании като Apple вграждат тези чипове в най-новите си телефони iPhone, а други като Huawei ги предлагат на своите флагмански продукти. За устройства без AI чип процесът на машинно зрение се осъществява чрез облака, като това позволява на всяко устройство с интернет достъп и камера да използва технологията и алгоритми от компании като TensorFlow.

„Доставчиците на мобилни устройства, които искат да вградят машинно зрение в устройството, трябва да вземат предвид редица важни фактори, включително хардуера, необходим за технологията, законите за поверителност и наличните набори от данни. В следващите 2 до 3 години е вероятно много от големите производители на смартфони и ограничен брой търговци на таблети и фотоапарати да предложат вградено машинно зрение в моделите от по-висок клас, осигурени от интеграцията на AI чипове“, допълва Томсет.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X