Нови Технологии

Анализатори вещаят тежки времена за Tesla през Q1 2019

Computer World

На 18 януари, Илон Мъск обяви, че в Tesla предстоят съкращения на хиляди работни места, като добави, че производителят на електромобили очаква „малка печалба“ през първото тримесечие на 2019 г. и то „с големи трудности, усилия и късмет“. Той също така прогнозира, че през четвъртото тримесечие на 2018 г. печалбата на компанията ще бъде по-малка от тази през предходното, която възлиза на 311,5 милиона долара.

Три дни по-късно, на 21 януари, анализаторите постигнаха консенсус в очакванията си за загуби на Tesla през първото тримесечие на 2019 г. в размер на 2,5 милиона долара. Само ден преди това, на 17 януари, очакванията бяха свързани с евентуална печалба в рамките на 62,80 милиона долара.

Една от потенциалните причини, които могат да доведат до загуби за компанията през първото тримесечие на 2019 г., е свързана с периода на доставка на Model 3 към Европа и Азия“, категоричен е Джин Мюнстер от Loup Ventures в своя позиция от 24 януари, припомняйки, че производителят на електромобили обяви, че започва доставките на Model 3 към тези пазари в рамките през февруари.

 

Заявената от Илон Мъск позиция, че резултатите на ръководената от него компания, както и продажбите на Model 3 в Европа, САЩ и Китай, зависята в голяма степен и от “късмет”, поставя под въпрос способността на Tesla да генерира печалби, дори когато започне официалната продажба на своите електромобили.

От представянето на Model 3 преди три години насам, Tesla постоянно се сблъсква с различни предизвикателства, вариращи от производствени и логистични проблеми до финансови кризи и саморазрушителни действия в следствие на невъздържаните понякога изяви на своя главен изпълнителен директор.

Въпреки че производството на Model 3 вече се движи стабилно над границата от 5000 електромобила на седмица, анализаторите очакват компанията да се сблъска с нови проблеми, най-големите от които са засилената конкуренция и по-ниските цени, които предлагат производители като Jaguar и Audi, както и намаляването на данъчните преференции за електрическите автомобили. След като това ограничение стана факт в САЩ от 1 януари, Tesla беше принудена да понижи цената на Model 3 с цели 2000 долара, което няма как да не се отрази на и без това малките маржове на печалба на компанията през първото тримесечие на годината.

Като цяло, акциите на Tesla са паднали с близо 14% след обявяването на съкращенията на работни места на 18 януари. Компанията ще представи резултатите си за четвъртото тримесечие на 30 януари.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X