Нови Технологии

Amazon ще доставя пратки с роботи

Computer World

След като проучи всяка възможност за пестене на време при доставка - от летящи складове и транспортни дронове до магазини за продажба на дребно и противоречивата услуга Amazon Key – беше ясно, че Amazon рано или късно ще се обърнат към функционалностите, които предлага роботиката. Това вече е факт, след като най-големият онлайн търговец в света представи съвсем нова услуга, наречена Amazon Scout.

Роботите за крайни доставки, на базата на които е изградена услугата, се придвижват на колела и могат да стигнат напълно автономно до местоназначението си, за да доставят пратката, която се намира на сигурно място във вътрешността на машината. Amazon вече стартира тестовете с шест от въпросните роботи в един квартал в Снохомиш Каунти, Вашингтон, където те ще доставят пратки през светлите часове в делнични дни. Първоначално роботите ще бъдат придружавани от човек, въпреки че в дългосрочен план целта е те да не се нуждаят от подобен надзор. Начинът за поръчка от страна на клиентите остава същия.

 

В Amazon непрекъснато се инвестира в нови технологии в полза на клиентите. Работихме усилено върху разработването на нова, изцяло механизирана система за доставка - Amazon Scout - предназначена за сигурно получаване на пратки чрез автономни устройства за доставка - и специализирана лаборатория в Сиатъл, гарантираща, че устройствата могат безопасно и ефикасно да се движат около домашни любимци, пешеходци и всичко останало по пътя им”, категорични са от компанията.

Компанията на Джеф Безос не е единствената, която се занимава с проучване на възможността за роботизирани доставки. Други организации по света също използват подобни роботи, за да доставят всичко - от поща до закуски. Водеща компания в тази област е Starship Technologies, която разположи 25 робота за доставка в университета “Джордж Мейсън” във Вирджиния. Студенти, преподаватели и служители могат да правят поръчки на храна през приложение, след което те се доставят навсякъде в кампуса средно за 15 минути.

Дали и колко бързо Amazon ще успее да развие своята услуга все още не е ясно, но съдейки по скоростта, с която гигантът в търговията на дребно роботизира складовете си, може да се очаква, че и тази инициатива няма да му отнеме много време. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X