Нови Технологии

Boeing с първи тест на автономно въздушно такси

Computer World

Всяка иновация трябва да тръгне от някъде и въздушните таксита не правят изключение от общото правило.

Boeing, най-голямата самолетна компания в света, обяви, че е приключила първия тестов полет на своето автономно въздушно такси във вторник на малко летище край Вашингтон. В теста не участват хора на борда, а самият полет е продължил по-малко от минута, според информацията на компанията. Всъщност автономното такси на самолетния гигант успяло да се вдигне само над пистата, като дори не е ясно до каква височина е достигнало. Въпреки това Boeing гледа на този тест като на крайъгълен камък за развитието на своето подразделение NeXt, което се занимава с разработката на автономни самолети.

 

Прототипът на летящата кола е с дължина около 9 метра и сходна ширина. Той е проектиран така, че в даден момент да може да прелети до 80 километра.

Като цяло Boeing и техните конкуренти като Airbus смятат, че малките автономни самолетни с вертикално излитане - eVTOL – притежават всичко нужно да революционизират транспорта, особено в градските райони. Те вярват, че подобни превозни средства, често наричани въздушни таксита или летящи автомобили, могат да бъдат основен инструмент за справяне със задръстванията.

Въпреки че Boeing и Airbus са сред най-големите играчи, в тази област работят и много други компании, базирани в Силициевата долина, включително няколко такива, собственост на съоснователя на Google Лари Пейдж.

Според Сайръс Сигари - инвеститор в компании, занимаващи се с градска въздушна мобилност - който е съорганизатор на редица събития по темата, “откровението на Boeing показва тяхната ангажираност към пространството”. "Те имат готов за тестове продукт и вече са стигнали до степен на публичност. Това показва, че Boeing приема въпроса за мобилността в градска среда съвсем сериозно. Много е вълнуващо да видим, че гигант като Boeing наистина вярва в тази технология", коментира той пред CNN Business.

Aurora Flight Sciences, дъщерното дружество на Boeing, което стои зад пилотния проект, е партньор и на мрежата за развитие на летящи автомобили на Uber - Uber Elevate. Компанията за споделено пътуване планира да разгърне комерсиални въздушни таксита до 2023 г. В същото време Boeing смята да доразвие своята технология до началото на 202 г.

Засега обаче, технологията продължава да бъде в процес на разработка. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X