Нови Технологии

Toyota и Panasonic започват съвместно производство на батерии за електромобили?

Computer World

Toyota и Panasonic и преди са си партнирали в изследвания, свързани с батерии за електромобили, но сега за първи път се появяват информации, че двете компании сближават още повече плановете си в тази посока. Източници на интернет изданието Nikkei твърдят, че двете компании смятат да създадат съвместно предприятие за производство на акумулаторни батерии за електрически автомобили през 2020 г. Според тях те планират да намалят разходите си чрез икономии от мащаба и ще доставят батерии както за Daihatsu, дъщерна организация на Toyota, така и външни производители като Mazda и Subaru. Очаква се към тях да се присъедини и още един производител – Honda – който също демонстрира интерес към пазара на електромобили.

 

Toyota ще притежава контролен дял от 51%, докато Panasonic ще прехвърли в новата компания пет от своите заводи за производство на батерии в Китай и Япония. Това няма да повлияе на съществуващите споразумения на Panasonic с Tesla, твърдят източниците на Nikkei. Ако информацията е докрай точна, Toyota и Pansonic трябва да разкрият сделката си в рамките на следващата седмица.

Всяка от страните има сериозни стимули да се включи в това обединения. Японският автомобилен производител леко изостава от конкурентите си, когато става дума за пазара на електромобили, и едва наскоро започна да развива тази концепция. Този проект може да му помогне да навакса това изоставане. В същото време за Panasonic това е сериозна смяна на приоритетите. Още повече, че договорът за сътрудничество, който компанията има с Tesla, може да я превърне в доминираща сила в света на електромобилите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X