Нови Технологии

SKT изгражда 5G базирана система за умен трафик на Сеул

Владимир Владков

Най-големият мобилен телеком в Корея SK Telecom (SKT) спечели договор за изграждана на 5G инфраструктура в Сеул, която да поддържа планираната интелигентна транспортна система в корейската столица. Проектът за кооперативна интелигентна транспортна система (C-ITS) е с бюджет от 25,4 милиарда вона (около $22,6 милиона), като се очаква изграждането й да завърши до края на 2020 г. Целта на системата е да направи пътищата в Сеул по-безопасни с помощта на модерни автомобилни комуникационни технологии.

SKT ще разгърне сензори и съоръжения тип „кола към всичко останало“ (V2X) по големите улици и пътища в Сеул. Операторът ще достави и 2000 5G терминала за автобуси и таксита, създава и 5G контролен център, който ще събира и предава информация за пътната безопасност.

Системата C-ITS ще покрива 121 км от бързите магистрали в града, като ще даде възможност на автобусите и такситата да общуват със спирките и със светофарите. Градската управа на Сеул ще има възможност да анализира данните в реално време. Трафичната информация може да бъде споделяна и с устройства без 5G свързаност чрез услугата “T map“ на оператора, което също ще намали инцидентите на пътя.

Базовите станции и терминали, поддържащи 5G, ще бъдат разработени и доставени съвместно с друг корейски гигант - Samsung.


SKT изгражда 5G базирана система за умен трафик на Сеул

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Платно за автономни коли

Освен това SKT и градските власти на Сеул ще създадат през първата половина на тази година мащабна тестова среда, в която ще се движат автономни превозни средства. В цифровия медия център Sangam в западната част на Сеул ще се движдат както автономни коли, така и обикновените автомобили. Очаква се превозът с автономни превозни средства междъу големите сгради в квартала да започне през юни.

„Ключовите технологии за безаварийно автономно шофиране са „превозно средство към всичко останало“ (V2X), HD картата, изкуственият интгелект (AI) и QRNG. SK Telecom в момента разработва тези технологии, които ще подкрепят автономното шофиране. Всяка технология може да разреши проблемите, включително неизправност на сензора, разпознаване или грешка в преценката и хакерски заплахи за сигурността, които причиняват катастрофи с автономни автомобило”, заяви Йонг-Куан Парк, старши вицепрезидент на мобилния оператор и шеф на научно-развойния ИКТ център на SK Telecom,

V2X е технология, която свързва превозни средства, базирани на мобилни комуникационни мрежи. Тя подобрява работата и безопасността на автономното шофиране. Особено след като 5G услугата бе комерсиализирана, рискът от инциденти с автономни коли ще се понижи, когато се използва V2X технологията.

„Комбинацията от V2X, комуникационни технологии и автономна технология за управление се очаква да доведе до 25% намаляване на произшествията”, казва Йонг-Куан Парк.

HD картата визуализира презицно детайлите за автономните превозни средства и предоставя в реално време информация за светофарите, „слепите“ зони и многобройни други катастрофи, за да помогне на автономните коли да разпознават и преценяват маршрута. В момента SK Telecom създава HD карти, обхващащи Северна Америка, Европа и Азия в сътрудничество с европейската компания HERE, китайската NavInfo и японската Pioneer.

Очаква се, че интегрираната технология за контрол, използваща изкуствен интелект, ще подобри способността на автономните коли за справяне с непрекъснатго променящата се среда, включително внезапни изскачания на пешеходеци. Парк казва: „В допълнение към разпознаването на лентата, пътя и информацията за превозните средства, AI технологията ще разпознава и класифицира неща като близки обекти, дървета, огради, небето и сградите и ще може да оцени цялостно условията за шофиране.”

 

Заплахите за сигурността като хакванията са един от основните, когато се говори за автономно шофиране. „SK Telecom планира да реши заплахата от хакерство, която възниква в процеса на комуникация на автономните превозни средства чрез използване на технология за квантова сигурност. Квантовото криптиране е технология, която не позволява прихващането на съобщението. Чрез инсталиране на квантово устройство за сигурност на всяко превозно средство елиминираме възможността съобщение от V2X да бъде хакнато по време на комуникацията“, обяснява Парк.

В момента не само глобални ИТ компании като нUber, NVIDIA и Apple, но и световни автомобилни производители като GM и Ford са се насочили към разработка на технологии за автономно шофиране. „Автономната кола е не само транспортно средство, но и разширяване на живота ни в още едно жизнено пространство“, прогнозира Парк.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X