Нови Технологии

Ford пуска нови електромобили през 2019 г.

Computer World

Ford Motor се подготвят да пуснат нови модели електромобили още в рамките на следващата година. Това става ясно от интервю на главния изпълнителен директор на компанията Джим Хакет пред CNBC. Новината идва, след като Ford вече обяви плановете си да инвестира 11 милиарда долара в електрически превозни средства до 2022 г. и да произведе 40 хибридни и пълни електромобила като част от стратегията за съживяване на бизнеса си, който все повече губи темпове. Освен това Хакет предупреди, че водачите трябва да бъдат подготвени за „голяма изненада“ от Ford.

„Вече обявихме плановете си за огромни инвестиции в електрически превозни средства. Имаме 16 модела, които са на етап проектиране и разработка. Подготвили сме и голяма изненада, която ще разкрием през следващата година”, коментира Хакет пред CNBC.

През първите девет месеца на 2018 г. печалбата на Ford е спаднала с 27%  в сравнение със същия период на 2017 г. Акциите на компанията, които са се сринали с 39% през миналата година, падат под 10 долара за единица за първи път от 2012 г. насам.

„Един от основните ни проблеми е остарелият ни автопарк, който в това отношение е първенец в индустрията. Целта ни е да обърнем класацията и да имаме най-новия автопарк. Затова 75% от портфолиото ни ще бъде подменено”, обяви главният изпълнителен директор.

Компанията също така е в средата на мащабно преструктуриране с цел да намали разходите си с 14 млрд. долара през следващите пет години. Автомобилният производител наскоро обяви и планове за съкращаване на хиляди работни места в Европа, както и прекратяване на някои нерентабилни линии. Затова и Хакет призова инвеститорите да имат „повече търпение към някои от проблемите, които не са били адресиран през последните години, тъй като в рамките на следващите 19 месеца това ще бъде направено“.

Много американски компании вече изразиха притесненията си заради загуба на позции на китайския пазар. Технологичният гигант Apple, например, дори намали прогнозата си през януари заради подобни опасения. Хакет обаче твърди, че Ford нямат такива притеснения.

„Оптимисти сме за китайския пазар, тъй като марката ни е една от най-ценените в страната. Дори на най-високите правителствени нива компанията е възприемана като семеен бизнес, който е обичан от средния американец. Китайците искат да градят взаимоотношения точно с подобни представители на бизнеса“, смята той.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X