Нови Технологии

FCC разреши на Google да проучи технология за жестово управление

Владимир Владков

Google си подсигури одобрени от щатската Федерална комисия по комуникации (FCC), за да продължи разработването на радарно базирана технология за засичане на движения, предназначена за смартфони и други устройства. Научно-изследователският проект е познат под името Soli.

Сензорната технология се разработва от 2015 г. насам, но досега опитите са били ограничени до много ниски нива на мощност заради опасенията на Facebook и други компании, че те могат да доведат до интереференция със съществеуваща технология, работеща в радиочестотния обхват между 57GHz и 64GHz. FCC обаче даде на Google писмено разрешение, позволяващо на компанията да тества технология за жествове с ръце при по-високи енергийни нива, включително на борда на самолет.

Заключението на комисията гласи, че има „минимален потенциал“ проектът Soli да причини увреждаща интереференция, добавяйки, че разработването на продукта е от обществен интерес. „Способността да се разпознават безконтактните жестове на ръцете за контролиране на устройства, например смартфон, може да помогне на хора с увредена мобилност, говор или тактилни увреждания, атова, от своя страна, може да доведе до по-висока производителност и качество на живот за много членове на американската общественост“, пише в заключението на FCC.

Проектът Soli използва малък вграден чип за проследяване на движенията на човешката ръка с помощта на радарни лъчи, което позволява безконтактно управление на функциите на устройството. Техмологията позволява на потребителите да натискат виртуален бутон, като съберат палеца и показалеца си или „завъртят“ виртуален циферблат, като трият палеца и показалеца си.

Google предвижса редица приложения на Soli в смартфони, носима електроника, компютри, автомобили и IoT устройства, добавяйки, че това е част от визията на компанията за „бъдеще, в което човешката ръка става универсално устройство за взаимодействие с технологията“.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X