Нови Технологии

E-хапче от 3D принтер може да разнася лекарството безжично

Владимир Владков

Специално електронно хапче има възможност да предоставя лекарствен препарат с помощта на безжични команди извън тялото на пациента. Иновативната капсула е разработена от учените от MIT Дрейпър и Бригам и Болницата за женско здраве в Масачузетс. Според доклада, публикуван в брой на Advanced Materials Technologies, тази капсула може да осигури система за мониторинг и лечение на болести, обикновено изискващи инжекции или строги дозировки като ХИВ и малария. Ранните признаци на заболяване или нежелани реакции могат да бъдат открити чрез вградените сензори при рискови пациенти, като тези, които се лекуват с химиотерапия или имуносупресори, като лекарството се разпределя съобразно лекарските предписания. Тестовете на подобни устройства са започнати при свине, а изследователите смятат, че изпитания с хора може да започнат след около 2 години.

Електронното хапче е с формата на латинската буква Y, като в основата има „склад“ за лекарство, а „краката“ са сгънати в гладка капсула, която се разтваря, след като бъде погълната. След като „краката“ отново се разгънат, тя се пренася в стомаха, където остава около един месец, преди да бъде раздробена и напълно усвоена. Учените очакват, че отделенията за хапчета могат да бъдат проектирани така, че да бъдат отворени с помощта на нискоенергийни безжични технологии като Bluetooth, така че да се „освобождават“ определени количества лекарства. Освен това сензорите в хапчето могат да се свързват с други устройства, които могат да се носят на ръката, като създават комуникационно средство и система за лечение, свързващо здравните данни на пациента със смартфона на лекаря.

Научният екип използва 3D печат за производството на хапчето заради предлаганата гъвкавост. Процесът за полагане на слой след слой допълва вътрешната архитектура, необходима за правилното функциониране на устройството. 3D печатът позволява да бъде проектиран специален материал и той да бъде използван за конструкцията на устройството, за да издържи на средата в човешкото тяло. 3D печатът допълнително улеснява по-нататъшното персонализиране.

Електронно хапче за дозиране на лекарства чрез комуникация със смартфон. Снимка: MIT, Draper, and Brigham and Women’s Hospital

Има няколко причини, поради които едно хапче е желана опция в медицинската практика, въпреки многобройните технологии и методи на лечение, налични за подобни цели. При пациентите с изгаряния или травми, ограничаването на контакта с кожата при мониторинг на жизнените показатели би било важно подобрение, особено в случаите, когато въобще не е възможен контакт. Предизвикателствата за събиране на точни данни от външни сензори за диагностициране на проблеми като необичайни сърдечни ритми или проблеми с дишането биха могли да бъдат преодолени и чрез това поглъщано устройство, особено за тези, при които пациентите трябва да се наблюдават без директна медицинска помощ.

Учените са проучвали досега и други технологии с поглъщане, една от които е капсула, специално разработена за откриване на сърдечни и дихателни параметри в храносмилателната система. Малкият микрофон, вграден в силиконова капсула с електроника за обработка, използва звуковите вълни, създадени от ударите на сърцето, и движението на въздуха в белите дробове, за да събира данни за сърдечния ритъм и за честотата на дишане. Успешният експеримент е дал основата за разработката на сегашната версия за доставка на лекарства.

Следното видео на MIT и болницата Women’s Hospital показва технологията за поглъщания сензор:

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X