Нови Технологии

Български инженери ще разработват безпилотни самолети с Lockheed Martin?

Владимир Владков

България има експертиза в сферата на безпилотните технологии и младите български инженери и учени може да се включат в разработването на безпилотни самолети и други автономни системи от най-ново поколение с търговско и с военно предназначение, заявиха от американската корпорация Lockheed Martin, производител на изтребителите F-16. Най-новата модификация на тези самолети (блок 70) е един от вариантите, които правителството обсъжда за покупката на нови изтребители за Българската армия. Другият фаворит за голямата поръчка са шведските Gripen.

Ако бъде избран F-16, Lockheed Martin предвижда развитие на партньорствата с българската индустрия и образователни институции, които на първо време ще се включат при поддръжка и ремонтни дейности. Като една от най-иновативните компании в света, изградените днес партньорства никога не са ни спирали да гледаме напред към това, което e възможно утре“, заявява в прес съобщение Джеймс Робинсън, директор „Международно бизнес развитие на F-16“ в Lockheed Martin.

Безпилотната летателна система Indago на Локхийд Мартин може да оперира при вятър, дим, прах и пламъци като помага на пожарникарите както да открият точките на горене, така и да получат информация за застрашени от пожар хора и имущество. Снимка: Lockheed Martin.

Технологиите променят начина, по който хората и машините работят заедно. Затова и Lockheed Martin инвестира сериозно в развитието на изцяло или частично безпилотни системи, които умножават многократно възможностите на самолета. Ако България избере F-16, ние сме готови да работим за включването на българската индустрия и университети в тази вълнуваща област на дейността ни“, добавя той.

"Хората по цял свят все повече разчитат на машините, за да вземат по-добре информирани решения, да разширяват обхвата и достъпа и да увеличават сигурността и производителността. Тази нова ера на сътрудничество между човека и машините е базирана на доверието и разбирането като позволява всеки да прави това, в което е най-добър. Партньорството с Lockheed Martin, което произтича от избора на най-новата модификация на F-16, ще доведе до споделяне на опит и умения в тази ключова инженерна област от световния лидер в космическите и отбранителните технологии", добавят от американската корпорация, без да коментират дали подобно сътрудничество би се осъществило и без сделка за F-16.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X