Нови Технологии

Българската фирма за протезиране ProsFit ще си сътрудничи с HP 3D

Владимир Владков

Българският стартъп ProsFit, разработваща и предоставяща изцяло дигитално решение на клиниките за протезиране в целия свят, ще разчита на технологията HP Multi Jet. Чрез нея компанията ще улесни сглобяването и шще подобри производството на протезни крайници, така че клиниките, които са клиенти на ProsFit, да предоставят на своите пациенти по-надеждни, по-достъпни и по-удобни продукти.

Създадена през 2013 г., ProsFit работи със средни и големи клиники за протезиране в световен мащаб, като предлага персонализирани протезни гилзи на пациенти, които се нуждаят от протези. Вдъхновението за създаването на ProsFit идва от съоснователя и главен технически директор на компанията Кристофър Хътчисън, след като той претърпява инцидент през 2009 г., завършващ с ампутация и на двата му крака. Днес целта на ProsFit е да подобри живота на повече от 20 милиона хора с ампутации по целия свят, като им осигури повече комфорт и по-добре проектирани протези, обясняват от българската фирма.


Българската фирма за протезиране ProsFit ще си сътрудничи с HP 3D

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Кристофър Хътчисън, съосновател на ProsFit, демонстрира на форума на ICT Media технологията за 3D протези. Снимка: Владимир Владков

„Мисията на ProsFit е да впрегне знания и технологии, за да осигури уверена свобода на движение, сподели съоснователят и главен изпълнителен директор на ProsFit Алън Хътчисън. - С възможностите, които технологията HP Multi Jet предлага, ние предвиждаме свят, в който иновациите осигуряват на хората, нуждаещи се от протези, възможност за избор на достъпни, надеждни и желани протезни продукти и услуги.“

Изработка на протезен крайник

Традиционният процес за изработка и сглобяване на протезен крайник е дълъг, комплексен и неудобен за пациента. Поставянето на протеза по този начин може да отнеме до няколко седмици и по време на този период повечето пациенти са принудени да използват патерици или инвалидна количка, което значително ограничава тяхната възможност за придвижване. Процедурата също така е скъпа и отнема много време на всички засегнати.

„Ние сме в разгара на дигитална индустриална революция и нашата мисия е да трансформираме начина, по който светът проектира и произвежда, давайки възможност на потребителите бързо да създават 3D проекти, да произвеждат крайни части в големи обеми. Продуктите и услугите на HP повишават скоростта, качеството и ефективността, за да дадат възможност на нашите потребители напълно да преосмислят начина, по който проектират, произвеждат и предоставят нови решения в дигиталната ера”, допълва Асен Георгиев, изпълнителен директор на HP Inc. за България.

Досега с адитивна технология FDM

Преди да работи с HP, ProsFit успешно реализира своите окончателни протезни гилзи ProsFit Original, използвайки адитивната технология FDM. Въпреки това компанията среща редица предизвикателства, като най-значителното е свързано с предоставяне на постоянно качество на продукцията. Изчисленията на компанията показват, че два от всеки 10 протези не преминават през строгия процес по качествен контрол на ProsFit. Освен това повърхността на крайния продукт често е оприличавана на прототип и не отговаря на очакванията на пациентите.

Новото поколение протезни гилзи ProsFit Optimal са произведени с помощта на 3D печата HP Jet Fusion. Всеки продукт се продава като регистрирано, индивидуално медицинско изделие. Преди да бъде пуснат на пазара, продуктът преминава през значителни контролни тестове, изискуеми по европейското законодателство. Според закона, продуктът трябва да отговаря на изискванията за максимално тегло до 125 кг.

Чрез дигитализиране на процеса на проектиране, монтаж и производство на протезна гилза, ProsFit намалява времето, необходимо за производство и доставка на протеза от седмици на дни. Процесът е оптимизиран и съкратен, което дава възможност за намаляване на разходите и подобряване на удобството и преимуществата за пациента. Крайната протеза сега може да бъде изработена и поставена само след две посещения. Благодарение на технологията HP Multi Jet Fusion, ProsFit може да избере ориентацията на производство на продуктите.

Досега, използвайки технологията FDM, компанията е била ограничена само до вертикално производство. С HP Multi Jet Fusion може да бъде избрана ориентацията, която осигурява най-добрата комбинация от качество, здравина, гъвкавост и икономичност. „Полученият продукт е по-евтин и по-удобен за пациента, обясняват от ProsFit. - За клиниките и медицинските центрове новото ни дигитално решение осигурява по-висока производителност. Със същите налични ресурси те могат да обслужат 5 пъти повече пациенти.“ ProsFit вече има предложения за партньорство и от компании в сектор „Здравеопазване“, които искат да надградят своите решенията, чрез създаването на нови клиники за протези.

С помощта на технологията HP Multi Jet Fusion ProsFit може много по-лесно да разширява дейността си. Компанията вече обслужва в Европа потребители от Великобритания, Франция, Германия, Холандия и други. ProsFit си партнира и с клиники в Азия и Австралия и работи със специалисти по протези във военните райони в Близкия изток. Благодарение на повишената здравина на протезите, произведени с HP Multi Jet Fusion, компанията също така очаква одобряването за продажба на продуктите и на пазара в САЩ.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X