Нови Технологии

Как облакът генерира растеж

Computer World

Иван Гайдаров

„Облачните технологии вече са основна част както от бизнеса, така и от личния живот на хората. Тези от организациите, които все още не са стигнали до него поради някаква причина, е въпрос на време да го направят. Те нямат избор, ако искат да продължат да са конкурентноспособни, и до няколко години ще мигрират по ред причини“. С тези думи Никола Няголов, Principal Consultant в ITNL Bulgaria, откри втората сесия от тазгодишния IоT (CLOUD, 3D PRINT, DRONES,AI) ФОРУМ, организиран от ICT Media и ISACA Sofia Chapter, който беше посветен на навлизането на облачните технологии в корпоративния свят, администрацията и личния живот на потребителите.

Пример за значението, което може да има облачната миграция за една компания, даде инж. Боян Яначков, COO в Electrostart. Компанията изнася всички свои ресурси в облака през 2012 г. Проектът стартира през 2010 г. с внедряване на ERP, BI и производствено планиране, което позволява на Electrostart да се освободи от всичките си сървъри и да замени компютрите си с по-удобни и леснопреносими устройства.

„Освен стандартните системи за обработка на текстове, за принтиране, мейл платформата и т.н., ние мигрирахме и ERP системата, SCADA, BI, CAD/CAM. В годините това позволи на компанията ни да се фокусира в основния си бизнес и по този начин, в едно време, в което имаше сътресения на нашия пазар с появата на LED осветлението, да бъдем гъвкави и да отговорим на новите бизнес предизвикателства“, разказа инж. Боян Яначков.

По думите му, когато започва проектът, компанията прави оценка с пет годишен хоризонт, която сочи, че ще бъдат спестени около 10% от разходите при този модел в сравнение с локалното решение. До момента обаче разходите на Electrostart са редуцирани с 50%, тъй като с времето услугата поевтинява.

Но, за да е успешен един проект за облачна миграция, изключително значение има и начинът, по който системите са свързани от една страна помежду си, от друга към облачната инфраструктура.

                                                  Инж. Боян Яначков, COO в Electrostart (Снимка: Велко Ангелов)

Начини на свързаност към облака

„Във всички компании с времето навлизат големите данни, усъвършенстваните анализи, машинното обучение и т.н. Тези технологии помагат на бизнеса да планира по-добре своето производство, да намали непланирания престой, да подобри производителността си и да намали разходите си за поддръжка. Това е възможно благодарение на иновативните решения, които производителите вече предоставят. В момента производствата получават машини, които носят в себе си цялата информация от всички други машини, които този доставчик вече е продал в глобален мащаб, поддържа и получава обратна връзка. Всичко това е възможно само в контекста на облачните технологии. Затова изграждането на свързаността е много важно“, акцентира още специалистът от Electrostart.

Според него, когато става дума за частен облак, ситуацията е много по-лесна, но се усложнява неимоверно, когато една компания избере облачно решение на публичен доставчик. Той цитира помощен материал на Gartner, който групира отделните решения в 4 основни категории – директна интернет свързаност, пряка свързаност с WAN към публични доставчици, софтуерно дифинирани платформи и стратегически мрежови хъбове като Equinix. Там въпросните категории са оценени по 6 критерия – гъвкавост и възможност за достъп до различни екосистеми, наличие на споразумение за ниво на обслужване, наличност на услугата, сигурност, начални разходи, време за ангажимент към договора.


Как облакът генерира растеж

© Computer World, Computerworld.bg

                                                                  Анализ на Gartner

Въпреки че тези добри практики са налични, с разрастването на големите данни и броя на сензорите, а и цялостното развитие на IIoТ, преносът на цялата тази информация става все по-скъп и труден, което води до развитие както на облачната инфраструктура, така и на друга технологична дисциплина -–изчисленията в крайната точка.

„Тази технология не цели да измести облачните изчисления, а да намали разходите и да увеличи сигурността. В момента 10% от данните, генерирани от бизнеса, се изчисляват на място. До 2022 г. се очаква този процент да нарасне до 75%. Това е и ключът за развитието на IoT”, обърна внимание още инж. Боян Яначков.

Тенденции при центровете за данни

Здравко Николов, изпълнителен директор на Екуиникс България Дейта Сентърс – местно представителство на най-големия оператор на изчислителни центрове в света, Equinix, също беше категоричен, че свързаността е от съществено значение за облачната миграция, като даде и няколко примера за тенденциите при изграждането на центрове за данни.

„Ако центровете за данни преди пет-шест години масово бяха места, където компаниите реално харчеха пари за ток, сега вече все повече крайните клиенти се насочват към големи доставчици като Amazon, Microsoft, Google и т.н. От друга страна, расте лавинообразно желанието на клиентите да бъдат представени в нашите центрове, именно за да могат лесно да достигат до въпросните водещи платформи, които също са наши клиенти“, обясни Здравко Николов, според когото традиционите информационни системи – „сървъри, сториджи, суичове, операционни системи, пълни с вируси“ – губят своята популярност от ден на ден за сметка на облачните технологии. Това води до определена нова динамика и при центровете за данни.

„В началото условията бяха съвсем различни. Големите компании в България например имаха нужда от пространство, в което да концентрира свoите комуникационни ресурси. С навлизането на облачните технологии обаче на пазара се наложи много голяма динамика. Ако преди изчислителните центрове бяха центрове за скъпи устройства, в днешно време те концентрират все по-големи мащаби“, акцентира още изпълнителният директор на Екуиникс България Дейта Сентърс.


Как облакът генерира растеж

© Computer World, Computerworld.bg

Здравко Николов, изпълнителен директор на Екуиникс България Дейта Сентърс  (Снимка: Велко Ангелов)

Той припомни също така, че преди години центровете за данни са се измервали на първо място в квадратни метри, което е и най-важният показател по това време. „След това скалирането започна да се прави на база мощност. Понастоящем изчислителните центрове продължават да се мерят по този начин, но, освен това, изключително важна е и свързаността на телекомите“, коментира още Здравко Николов и даде пореден пример за значението, което придобиват за бизнеса облачните технологии: „Ние сме стопани на инфраструктурата на много местни компании, които създават световни продукти на високо технологично ниво. Всички те използват облачна инфраструктура или колокации. Тоест, не се занимават с това да създават собствена инфраструктура“.

Мониторинг

За да могат системите, прехвърлени в облачната инфраструктура, да функционират правилно и да носят добавена стойност, те трябва да бъдат наблюдавани. „Има няколко важни тенденции, които водят до определени изисквания. На първо място, хората искат все повече техните преживявания да бъдат дигитални. В бизнесът е същото. Освен това, компаниите искат да плащат все по-малко за съхранение и изчисление, но и да разполагат с повече изчислителни мощности заради по-голямото количество данни, които генерират. От друга страна, организациите, които предлагат тази услуга, се стремят техните центрове за данни да бъдат по-ефективни“, обясни на свой ред Калоян Георгиев, мениджър бизнес развитие EcoStruxure и IoT в APC by Schneider Electic.


Как облакът генерира растеж

© Computer World, Computerworld.bg

Калоян Георгиев, мениджър бизнес развитие EcoStruxure и IoT в APC by Schneider Electic (Снимка: Велко Ангелов)

Според него на базата на тези тенденции могат да се изведат три основни аспекта.“Първият е видимостта – за да са наясно компаниите дали един процес работи, той трябва да бъде наблюдаван. Вторият аспект е свързан с прозренията – умението да извеждаме смисъл от данните, а не просто да гледаме едни графики. Тук идва ролята на алгоритмите за машинно обучение и бизнес анализи, както и на изкуствения интелект, като идеята е данните да се преобразуват в прозрения със значение за бизнеса. Последното изискване е цялата тази система да бъде отворена и възможна за достъпване от различни локации“, изброи още Калоян Георгиев.

IоT (CLOUD, 3D PRINT, DRONES,AI) ФОРУМ се организира в партньорство с Ingram Micro, APC by Schneider Electric, Equinix Bulgaria Data Centers, Dicota и M&BM Ltd.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X