Нови Технологии

Tesla остава на върха на пазара на електромобили, но конкуренция не липсва

Computer World

Може би, тази новина ще шокира много хора, но, според третото годишно изследване на водещото технологично издание CleanTechnica, Model 3 на Tesla e най-желаният следващ електромобил за шофьорите, които вече са преминали към иновативната технология. Сходни са плановете и на тези, които тепърва планират да се сдобият с електрическа кола. За други тази новина няма да е толкова шокираща, тъй като Model 3 събра над 100 000 предварителни заявки в рамките на едва 24 часа, дори преди Tesla да покажат наяве новия си модел. Търсенето беше толкова голямо още при обявяването на разтработката, че тя се превърна в най-поръчвания единичен продукт само на базата на спецификации в историята. Така че, в крайна сметка не е изненадващо, че именно този електромобил води списъка за "най-желан следващ модел".

Фактът обаче, че под 50% от респондентите дават този отговор, навежда на мисълта, че пазарът на електромобили далеч надхвърля интереса към Model 3, който с времето се превърна в символ на тази технология. В този ред на мисли, може би, ситуацията при по-малко популярните модели дори е по-интересна. Въпреки че получават значително по-малко внимание, много потребители продължават да пазят място в гаражите си именно за тях.

Както и при първите две проучвания на медията сред собственици на електромобили, и в тазгодишното прави впечатление лоялността на потребителите към марките и моделите, които шофират понастоящем. Много шофьори на Volt например планират следващият им автомобил да бъде Bolt, тези на LEAF смятат отново да си закупят такъв електромобил, а шофьорите на модели от портфолиото на Tesla не правят изключение от общото правило, като или планират да закупят същия като сегашния си елкектромобил, или да се сдобият с някой от новите модели.

87% от шофьорите на електромобили от Tesla в Северна Америка имат планове следващата им кола отново да бъде произведена от компанията на Мъск. По-конкретно, 33% от тях възнамеряват да се качат в Model 3, 17% - в Model Y, 17% - Model S, 16% - Model Х, а някои респонденти посочват Tesla Roadster или Tesla Pickup, въпреки че те не са били дадени сред възможните отговори.

В Европа цифрата е сходна – 83% от доверилите се на Tesla смятат да го направят пак. 34% са избрали Model 3 за свой следващ електромобил, 28% - Model S, 13% - Model Y, a 2% посочват новия Roadster.

 

 

 

В Северна Америка близо 60% от респондентите, които използват plug-in хибриди, карат Chevy Volt. 22% от тях обаче все пак смятат следващата им кола да бъде Model 3. Добрата новина за General Motors е, че техни модели заемат следващите две позиции - 16% от анкетираните планират да да се доверят на Chevy Bolt, а 9% - на Chevy Volt. Model S и Model Y събират предпочитанията на 4% от участниците в тази група, а Nissan LEAF и Mitsubishi Outlander PHEV – по 3%.


Tesla остава на върха на пазара на електромобили, но конкуренция не липсва

© Computer World, Computerworld.bg

По отношение на изцяло електрическите автомобили, 30% от респондентите в Северна Америка са избрали Tesla (което означава, че 70% имат модели на други производители). В Европа този процент е 29%, което означава, че интересът към компанията на Мъск от двете страни на океана е сходен.


Tesla остава на върха на пазара на електромобили, но конкуренция не липсва

© Computer World, Computerworld.bg

Шофьорите на чисти електромобили, които не са сред феновете на Tesla, до голяма степен избират LEAF (43%) и Bolt (27%), когато става дума за Северна Америка. В Европа основните предпочитания също отиват на сметката на LEAF (34%), следван от Renault ZОЕ (25%). Други електромобили с добри позиции в Северна Америка са Fiat 500e (6%), BMW i3 (5%), Ford Focus Electric (4%), VW e-Golf (4%) и Kia Soul EV (4%). На Стария континент автомобилите с 4% или повече пазарен дял, извън Tesla, когато става дума за чисти електромобили, са BMW i3 (10%), Hyundai Ioniq Electric (10%), Kia Soul EV (6%) и VW e-Golf (5%).

 А сега да си припомним, че най-голямата част от тези шофьори, изброени дотук, искат да преминат към Model 3, но това всъщност означава едва 1/4 от респондентите (23% в Северна Америка и 27% в Европа). В Северна Америка Tesla печели симпатиите и на 4% с Model S, и отново на толкова с Model Y. Но сред тази група лидерите са други - Chevy Bolt (16%) и Nissan LEAF (14%).

 Когато става дума за Европа, предпочитанията за следващ автомобил изглеждат така - Nissan LEAF (12%), Hyundai Kona EV (10%), Renault ZOE (6%), BMW i3 (5%), Model S (5%) и Hyundai Ioniq EV (4%).

 Tesla е лидер по популярност и сред тези шофьори, които все още не са преминали към електромобили, но смятат да го направят в близко бъдеще. Както в Европа, така и в Северна Америка Model 3 заема първата позиция като най-желаната първа електрическа кола, съответно с 59% и 58%.


Tesla остава на върха на пазара на електромобили, но конкуренция не липсва

© Computer World, Computerworld.bg


© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X