Нови Технологии

Ericsson, Einride и Telia създават автономни камиони с 5G

Владимир Владков

Ericsson, Telia и Einride са създали значително по-устойчива транспортна екосистема чрез свързване на електрически автономни превозни средства, намалявайки или премахвайки напълно вредните емисии. Трите компании са „впрегнали“ възможностите на 5G мрежата в складовата база на DB Schenker в шведския град Йоншьопинг, като целта е тя да позволи създаването на електрическа автономна система, която да издигне на качествено ново ниво управлението на автопарка.

Ericsson Radio System и Ericsson Cloud Core за 5G предоставят високопроизводителна свързаност на T-pod– безпилотна машина на Einride, която работи непрекъснато в логистичния център на DB Schenker в шведския град. „Нашата основна мисия е да постигнем устойчив преход към цифровия свят на тежкотоварните превози, заяви Робърт Фалк, основател и главен изпълнителен директор на Einride. - 5G предоставя свързаността и надеждността, от която се нуждаем, за да пуснем T-pod по пътищата, като по този начин ще успеем да намалим с 90% въглеродните емисии и ще премахнем напълно изхвърляните азотните окиси.“

Според главния оперативен директор на DB Schenker Евалд Кайзер, „този пилотен проект е крайъгълен камък в прехода към интелигентна транспортна система, която ще бъде безопасна, рентабилна и устойчива. Автономните електрически камиони по пътищата вече не са мечта, това се случва вече. Благодарение на партньорството ни с Einride и свързаността чрез Ericsson и Telia сме в челните редици на този прекрасен преход“, допълва Кайзер.

Добре известните вече характеристики на 5G като голям капацитет и супермалко времезакъснение съответстват на нуждите на бъдещите транспортни решения. Einride T-pod и автономната транспортна система, базирана на 5G, имат потенциал да заменят над 60% от днешния транспорт с ценово по-конкурентна и устойчива алтернатива. Според неотдавнашен доклад на Ericsson за бизнес потенциала на 5G, телеком операторите могат да генерират до 2026 г. приходи в размер на $619 милиарда.


Ericsson, Einride и Telia създават автономни камиони с 5G

© Владимир Владков, Computerworld.bg

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X