Нови Технологии

VIVACOM представи нова платформа за IoT решения и услуги

Computer World

Комуникациите в градската среда започнаха от уличните телефони и, след като минаха през няколко фази, стигнаха дотам, че сфетофарите започнаха да се управляват от разстояние, а градовете се напълниха с камери, които следят за нарушения, за трафика и т.н. Днес, виждаме началото на промените на много места, но те все още не са обвързани в една обща система, която да работи за благото на жителите на този град. Това е бъдещето за нас – да вземем различните елементи на технологии, вписани в градската среда – сигурност, транспорт, качество на въздуха, достъп до информация – и да ги обединим в едно цяло, като по този начин предложим един нов начин на обслужване на гражданите”. С тези думи Атанас Добрев, главен изпълнителен директор на Vivacom, представи новата платформа VIVA SMART, която обединява иновативните решения на компанията в областта на Интернет на нещата (IoT). Чрез нея телекомът ще предлага „умни“ услуги в три направления, в които компанията вече има богат опит - умен град, дейта хъб и умно образование.

През последните години работим много усилено в предлагането на отделни умни решения, отговарящи на нуждите на бизнес клиентите ни и българските общини. Но фокусът ни за в бъдеще е да развиваме концепцията за Интернет на нещата у нас и да предлагаме повече иновативни и модерни услуги. Това ни мотивира да обособим VIVA SMART като отделна платформа със стратегическо значение за компанията ни“, добави Атанас Добрев.

 

 

В рамките на събитието, за първи път на живо бяха представени и възможностите на новата платформа. Трите направления, в които вече функционира VIVA SMART, бяха представени от Мирослав Петров, главен директор “Продажби” в телекома.

 VIVA Smart City е иновативна платформа за управление, мониторинг и анализ на градска среда, която предлага както софтуер за съответната община, така и мобилно приложение за всички нейни жители и гости. Системата, наречена INVIPO, вече работи успешно в редица градове по цял свят като Дубай, Измир, Дъблин и други. Тя има 13 различни модула, разпределени в няколко жизнено важни за всеки град области - мобилност, околна среда, енергия, безопасност, управление. В сферата на мобилността системата позволява наблюдение и контрол на трафик, градски транспорт, паркиране, наем на велосипеди и други. За мониторинг на околната среда са предвидени измерване на водите и отпадъците, както и метеорологична станция. В подменюто за енергия фигурират модули за интелигентни сгради, интелигентни измерватели, улично осветление, електромобили, инфраструктура. За безопасността на града се грижат функции за видеонаблюдение, трафик нарушения, нарушители и аварийни системи.

С особен акцент върху удовлетвореността на гражданите е отделната секция управление, която включва обществени услуги. INVIPO системата има и мобилно приложение за крайни потребители, с лесен интерфейс и различни опции за проверка на всичко най-важно за всеки жител или посетител на даден град.

 В интерес на общините, от Vivacom акцентираха, че VIVA Smart City се предлага под формата на PaaS (platform-as-a-service), което означава, че нейното използване става на база абонамент от страна на местните власти, като поддръжката ѝ се извършва изцяло от телекома.

Второто направление на VIVA SMART e Smart Data Hub – единна платформа за цялостно съхранение, пренос, обработка и използване на данни. Тя обединява всичките 11 дейта центъра на VIVACOM в страната и създава условия за развитие на успешен дигитален бизнес на клиентите на телекома, като едновременно с това оптимизира оперативните им разходи. Всички центрове осигуряват висока степен на сигурност, надеждност и достъпност на данните. Те отговарят на международните стандарти за електрозахранване, охладителна система, резервираност и интернет свързаност за такъв тип обекти. Чрез тях компанията предлага облачни услуги и ко-локация на ИТ оборудване.

Третият елемент на VIVA SMART e умното образование. През последните години компанията инвестира в редица инициативи, насочени към развитие на българското образование. През 2018 г. стартира и най-голямата й кампания за дигитализация на образователната система у нас - „Образование 4.0“. Тя се реализира съвместно с в. „24 часа“, Министерство на образованието и науката, Столична община, Регионален инспекторат по образованието София и Дигитална национална коалиция, като целта ѝ е да промени нагласите и да създаде рамка за дигитализация на българското образование.

 


VIVACOM представи нова платформа за IoT решения и услуги

© Computer World, Computerworld.bg

 

Тя оперира е в три основни направления - образование на учители, създаване на дигитално съдържание и дигитализация на класните стаи и училищната среда. До момента телекомът е изградил дигитални класни стаи в над 200 училища и повече от 80 детски градини в цялата страна, а с помощта на партньори са обучени и над 6000 преподаватели. Телекомът планира да стартират пилотни лаборатории за обучение на учители и ученици в 5 града.

Обособяването на VIVA SMART в отделна платформа налага VIVACOM като иновативния технологичен лидер на пазара. Зад тази инициатива стои разбирането на най-големия български телеком по общи приходи за последните 5 години, че свързаността, свободата и независимостта са основни ценности на модерното общество, които VIVACOM гарантира чрез иновативни технологични решения, достъпни за всички.“, обобщи в края на представянето на новата платформа Мирослав Петров.

 

 

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X