Нови Технологии

В Китай разпознават хората и по походката

Computer World

Китайските власти започват да използват нов инструмент за наблюдение – софтуер за разпознаване на походка, който разчита на формите на човешкото тяло и начина, по който то се движи, за да идентифицират хора, дори когато лицата им остават скрити за камерите. Новата система, която вече е на въоръжение в полицията в Пекин и Шанхай, е част от натиска, който упражняват властите в Китай, за развитие на системите за видеонаблюдение и снабдяването им с изкуствен интелект. Международната общност обаче е притеснена докъде може да стигне тази технология.

Хуанг Йонжен, главен изпълнителен директор на Watrix, коментира, че системата на компанията може да идентифицира хора от до 50 метра разстояние, дори когато човекът е с гръб и покрито лице. Тази технология запълва пропуските, които имат системите за лицево разпознаване, тъй като те се нуждаят от близки изображения с висока разделителна способност.

"Нямате нужда от каквато и да било интеракция между хората, за да можете да разпознаете тяхната самоличност. Анализът на походката не може да бъде заблуден с просто поклащане или умишлена смяна на начина на ходене, защото анализираме всички характеристики на цялото тяло", обяснява още Хуанг.

 

Според китайски медии Watrix са инвестирали допълнителни 100 милиона юана (14,5 милиона долара), за да ускорят развитието и продажбата на своята технология за разпознаване на походката.

Китайската полиция използва лицевото разпознаване, за да идентифицира хора в разнородна тълпа, и разработва интегрирана национална система за наблюдение. Служителите по сигурността в западно-китайската провинция Синдзян, чието мюсюлманско население вече е обект на интензивно наблюдение и контрол, също проявяват интерес към новия софтуер, но не всеки в Китай е доволен от появата му.

Ши Шуси, китайски журналист и коментатор, казва, че не е изненадващо, че технологията се развива в Китай по-бързо от останалите части на света заради акцента, който Пекин поставя върху социалния контрол. "Използването на биометрично разпознаване за поддръжката на социална стабилност и управление на обществото е неспирна тенденция и чудесен бизнес за някои хора", смята той.

Иначе, тази технология не е нова. Учените в Япония, Обединеното кралство и Американската агенция за информационни системи за отбрана изследват разпознаването на походката повече от десетилетие, опитвайки се да опровергаят скептицизма, че хората могат да бъдат разпознати по начина, по който вървят. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X