Нови Технологии

Новият Tesla Roadster – първият електрически суперавтомобил

Computer World

В света на суперавтомобилите има модели, които приковават погледа и сякаш никога не го пускат. Автомобили, които са толкова привлекателни и емблематични, че дълги години са част от интериора на поколения детски и юношески стаи, замествайки тапетите по стените. Преди десетилетия такива бяха Lamborghini Countach и Ferrari Testarossa. Днес, когато автомобилостроенето се впуска в ерата на електричеството, този образ е олицетворяван от следващото поколение Tesla Roadster – електромобилът, който, според Илон Мъск, ще издаде присъдата на автомобилите, задвижвани с изкопаеми горива.

Прототипът на следващото поколение Tesla Roadster се появи за кратко в ArtCenter College, Лос Анджелис, по време на изложението Design Car Classic 2018. Събитието отбеляза 70-годишнината от програмата на организацията за дизайн на превозни средства, която е създала някои от най-големите дизайнери в света, включително главният дизайнер на Tesla Франц фон Холцхаузен и директорът по дизайна на продуктите на компанията Хавиер Вердура. И двамата са възпитаници на базирания в Южна Калифорния ArtCenter.

По време на изложението бяха показани няколко високопрофилни автомобила, между които и впечатляващият Tesla Roadster от следващо поколение, изцяло електрическата EMotion на Хенрик Фискър и др.Посетители на изложението споделиха в социалните мрежи зашеметяващи снимки на прототипа на изцяло електрическия суперелектромобил Tesla Roadster.

Освен прототипа в червено, Tesla представи и две дизайнерски екстериорни модификации – сива и бяла, които бяха показани и по време на Годишната среща на акционерите. Белият дизайнерски корпус на Roadster участва и на голямото автомобилно изложение в Базел, Швейцария, където се превърна в хит.


Новият Tesla Roadster – първият електрически суперавтомобил

© Computer World, Computerworld.bg

По-рано тази година Илон Мъск отбеляза в Twitter, че следващото поколение Tesla Roadster ще бъде създадено, за да “побеждава по всички показатели спортните автомобили с бензин". Спецификациите на следващото поколение Roadster са забележителни – ускорение 0-60 мили в час (~ 0 до 100 км/ч) за 1,9 секунди, а 0-100 mph (около 0 до 160 км/ч) - за 4.2 секунди, максимална скорост повече от 415 км/ч, пробег с едно зареждане почти 1000 км и т.н. Цената на новото бижу на Tesla започва от 200 000 долара, което го прави по-достъпно от средните суперавтомобили като McLaren 720S и Ferrari 812 Superfast (и двете стартират от 300 000 долара), въпреки че разполага със сходни качества Още по-впечатляващо е, че спецификациите на изцяло електрическия суперавтомобил важат дори за базовата версия. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X