Нови Технологии

Intel, Volkswagen и Mobileye стартират самоуправляваща се таксиметрова услуга

Владимир Владков

Самоуправляващите се коли са на челните страници на новинарските сайтове от няколко години, но досега се водеха предимно дискусии за далечното бъдеще и нямаше изгледи нещо реално да се случи. Това може да се промени още през следващата 2019 г., когато Intel, Volkswagen и Mobileye обединяват усилията си за създаване на флотилия от самоуправляващи се таксита в Израел.

Това ще е един от първите примери за търговски използване на мобилност като услуга (MaaS) от 4-о ниво, което организацията на автомобилните инженери SAE (Society of Automotive Engineers) описва като тип кола, управляван от изкуствен интелект, т.е. зад волана на колата не би трябвало да има човек.

Volkswagen ще доставя колите, а Mobileye ще осигурява технологията за автономно шофиране в автомобилите на немския концерн. Самата технология ще работи върху чипове на Intel.

Важно е да се отбележи, че това сътрудничество между трите компании не е ексклузивно, т.е. всяка компания може да развива различни инициативи. Това е интересна подробност, вероятно наложена от Intel, която смята, че нейните чипове ще са в основата и на други подобни проекти.

Партньорството на Intel с BMW, Mobileeye и Fiat Chrysler се опитва да създаде самоуправляваща се технология за автомобили серийно производство, като този проект се „цели“ в различен дял от пазара.

Бившият вече шеф на Intel Браян Крзанич говори за инвестициите на компанията в технологиите за автономно шофиране по време на CES 2018.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X