Нови Технологии

Uber започва доставки на храна с дронове до 2021 г.

Computer World

По време на тазгодишното издание на Uber Elevate през май, главният изпълнителен директор на компанията Дара Хосровшахи представи идеята и възможностите за организиране на услуга за доставка на храна, базирана на дронове. Половин година по-късно става ясно, че компанията планира да превърне идеята си в реалност до 2021 г.

 

Според Wall Street Journal Uber търси да наеме някой, който има опит в "стандартите за полети и обучението" и може да "гарантира безопасни, законни, ефикасни и мащабируеми операции". Ако тази информация е вярна, явно компанията се стреми да запази развитието на програмата си в тайна, тъй като на сайта ѝ вече липсва каквато и да е информация за проекта. Според изданието услугата за доставка на храна с дронове ще се казва UberExpress и ще функционира под шапката на Uber Eats. Самото описание на партньора, когото търси Uber, според Wall Street Journal, трябва да може да направи така, че дроновете за доставка да започнат работа още през следващата година, а до 2021 г. услугата да бъде факт на много пазари".

Това, разбира се, не е първият опит за налагането на подобна услуга. Amazon например направи първата си подобна доставка с помощта на компанията Prime Air през 2016 г., а Alphabet ускори плановете си в сферата през миналата година. Правилата за подобни операции обаче са много сложни и строги, което поставя редица правни препятствия, които компаниите трябва да преодолеят, преди да започнем да виждаме широко разпространение на подобни безпилотни полети.

Този проект е поредното доказателство, че Uber има амбиции за развитие далеч отвъд споделеното пътуване. Миналата седмица например компанията съобщи, че планира да разшири транспортните си услуги, като за целта разработва концепция за въздушни превози.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X