Нови Технологии

Услугата Spark вече разполага с над 110 електромобила за споделено ползване

Владимир Владков

В София вече са достъпни над 110 електромобила за споделено използване чрез мобилното приложение SPARK, след като компаниите ElDrive и Ride Share България, които стоят зад иновативната и все по-използвана услуга, доставиха още 50 електрически модела Volkswagen e-up! Плановете на компаниите са до края на следващата година броят на предлаганите електромобили в столицата да надмине 350.

Част от новите 50 електромобила Volkswagen eUP! в автопарка на SPARK

„За 11 месеца, в които SPARK оперира, се радваме на голям успех. Стартирахме с 25 електромобила и зона за наем и освобождаване, която покриваше основно синя и зелена зона в центъра на София. В момента имаме над 110 електромобила, покриваме много голяма част от територията на града, а броят на регистрирани потребители е над 20 000, коментира Стефан Спасов, изпълнителен директор на SPARK. “Плановете ни за следващата година са също толкова смели – ще се фокусираме върху изграждането на зарядна инфраструктура и ще разширим сериозно зоните на SPARK и очакваме да утроим автопарка. Крайната цел е покриването на цялата територия на София, обезпечаването на града със зарядна инфраструктура и добавянето на достатъчно електромобили в платформата“, допълни още той.

Volkswagen се е фокусирал върху електромобилността и се стреми да създаде масово достъпен електрически автомобил. „На този етап обаче услугата на SPARK е това, което дава уникалната възможност на всеки в София със смартфон и шофьорска книжка да участва в писането на новата история на автомобилите“, изтъква Спасов. Според него малкият Volkswagen e-up! предлага отлично отношение цена/качество за електромобил и поставя София сред най-модерните столици по света с услугата за споделено ползване.

Spark е съвместен проект на Eldrive, компания специализирана в изграждане и управление на инфраструктура от зарядни станции за електромобили и гъвкави схеми за дългосрочно наемане на електромобили, и литовската компания Ride Share, която предлага аналогична услуга за споделена мобилност с електромобили във Вилнюс, Литва.

За да отпразнуват новите 50 електромобила, SPARK и основният им партньор Volkswagen организират двудневен уикенд, наречен “SPARK UP! WEEKEND” на 13 и 14 октомври. През първия ден всеки потребител на услугата, който посети рибния фестивал в Гранд Хотел София със e-up! от Spark и спре на специално обозначените места за SPARK на ул. Гурко, ще получи безплатна рибна супа „чаудър“. В неделя, 14 октомври, Volkswagen и SPARK канят на „Споделена неделя“ в София Тех Парк. Там ще има много забавления и игри за цялото семейство, както и много награди. Гостите ще могат споделено в екип да решават математически загадки, да карат ски, да играят мини голф, ще търсят скрити парчета от пъзел в колите, ще решават забавни ребуси, ще участват в групови игри и състезания и ще могат да вземат участие в специална кондиционна тренировка по двойки. Входът е свободен.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X