Нови Технологии

Kaufland България инвестира в безплатни зарядни станции над 470 000 лв.

Владимир Владков

Две нови безплатни бързозарядни станции инсталира пред хипермаркетите си в София и Пловдив Kaufland България. По този начин общият брой зарядни станции във филиалите на веригата става 7 – 6 за електромобили и 1 за скутери и велосипеди. В София обектите, в които собствениците на електрически превозни средства могат да зареждат безплатно, са два, новооткритият в Пловдив, един в Стара Загора (кв. Бедечка), един в Бургас (кв. Изгрев) и един във Варна (кв. Трошево). Всички съоръжения могат да зареждат по два автомобила едновременно.

Във филиала на Kaufland в софийския квартал Крива река за пръв път у нас ще се зареждат електрически велосипеди, мотопеди и тротинетки. Станцията за електровелосипеди и скутери е първата по рода си в България, заявиха от Kaufland. Тя е специално проектирана за зареждане на електрически велосипеди и може да се използва безплатно от всички собственици на електрически велосипеди, мотопеди или тротинетки. Станцията разполага с 3 клетки за зареждане, т.е. може да зарежда 3 превозни средства едновременно. Клетките се заключват с четирицифрен код, избран от потребителя, като всяка клетка разполага с достатъчно място и за съхранение на малък личен багаж, допълват от компанията.


Kaufland България инвестира в безплатни зарядни станции над 470 000 лв.

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Другият обект с нови зарядни станции за електромобили е открит във филиала на Kaufland в Пловдив, кв. Тракия. През следващите месеци се очаква веригата да открие електрическа зарядна станция и във филиала във Велико Търново.

Kaufland България започна да оборудва свои обекти със станции за зареждане на електромобили през февруари 2017 г. Инвестицията на компанията за всяка електрическа станция е около 80 000 лв. Досега компанията е инвестирала над 470 000 лева в изграждането на зарядни станции. Освен в зарядни станции , Kaufland инвестира и в закупуването на електроавтомобили за своя автопарк.

„Изграждането на зарядни електростанции е част от дългосрочната програма на Kaufland за енергийна ефективност. Освен че улеснява и поощрява своите клиенти да използват щадящи за околната среда превозни средства, компанията е въвела редица мерки за спестяване на енергия. През 2018 г. Kaufland България започна процес по сертифициране на системата си за енергиен мениджмънт по стандарт ISO 50001 “Системи за управление на енергията“ с цел да продължи подобряването на своята енергийна ефективност“, твърдят от компанията.

Една от мерките е внедрената система за комбинирано отопление и охлаждане. Тя използва отпадната топлина от хладилната инсталация за отопление през зимата и остатъчната студова мощност за охлаждане през лятото. Енергийно ефективното осветление и системата за преработване на отпадъци също допринасят за значително намаляват въглеродния отпечатък на обектите.

Благодарение на тези и други мерки за енергийна ефективност, въведени от Kaufland България, през 2017 г. е спестена почти 4 милиона kWh електроенергия, която се равнява на 3233 тона вредни емисии въглероден двуокис. Само през 2017 г. компанията е намалила въглеродния си отпечатък с толкова емисии, колкото биха изхвърлили във въздуха 1293 дизелови автомобила за същия период. „Със спестената електроенергия биха могли да се захранят 900 домакинства в продължение на 12 месеца“, обясняват от Kaufland.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X