Нови Технологии

Renault създават първия френски умен остров

Computer World

През февруари, Renault помогна за електрификацията на два португалски острова - Мадейра и Порто Санто. Същото направи и Tesla за Хаваи. За разлика от организацията на Илон Мъск обаче, френският автомобилен производител продължава с островните си проекти, като в момента се е заел с това да направи Бел-Ил ан Мер първия "умен остров" в своята страна.

През следващите две години Groupe Renault ще разработи интелигентна електрическа екосистема за острова, предназначена да намали въглеродните емисии и да увеличи енергийната му независимост, тъй като жителите на островите обикновено разчитат на подводни кабели или генератори за доставка на енергия, а в резултат на това плащат едни от най-високите цени в света.

Освен това, островът ще разчита на автопарк от хечбек седани Renault Zoe и ванове Ranault Kangoo ZE, които ще осигуряват на местните възможност за използването на споделена транспортна услуга. Те ще бъдат зареждани на електрически станции, захранвани от слънчеви панели, разпределени по покривити на близки сгради, и ще осигуряват електричество и на учебните заведения на острова. Батериите, които вече не са подходящи за употреба в превозни средства, ще бъдат използвани за съхранение на електричество. Renault ще инсталират няколко от тези "вторични" батерии, които ще служат за акумулиране на енергия от възобновяеми източници за последваща употреба.

Този проект категорично не изпълва напълно понятието “умен град” (в случая остров), но е важна първа стъпка в разбирането на това, което е възможно да се изгради в по-малките общности, изправени пред съществуващите енергийни предизвикателства. Резултатите от този експеримент ще помогнат на учените да разберат как електромобилите, батериите за съхранение и възобновяемата енергия могат да работят заедно по най-ефикасния начин. Впоследствие това може да бъде използвано и за решаването на редица проблеми и в по-големи общности, а защо не и на целия континент. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X