Нови Технологии

Патент на Amazon поставя работниците в клетки

Computer World

Патент, придобит от Amazon, ще създаде симбиоза между хората и машините. В този случай обаче хората ще бъдат в клетка.

Илюстрациите, придружаващи патента, публикувани от американската служба за патентите и търговските марки през 2016 г., показват заграждение, подобно на клетка, около малко работно пространство, разположено на върха на роботизирани колички, които да зареждат стелажи в складовете на компанията. Патентът беше наречен "необикновена илюстрация на алиенацията на работника, ярък момент в отношенията между хората и машините" от изследователи, които подчертаха позицията си чрез проучване, публикувано в началото на месеца.

От интернет гиганта коментират, че никога не са внедрявали на практика тази технология, но дизайнът изглежда е опит да се позволи на хората безопасно да влизат в зони, пригодени само за роботи, в силно автоматизираните им депа, за да могат да извършват ремонти или да вземат готови за спедиция пратки.

В съоръженията на Amazon в Кент например роботи от по 340 килограма, покрити с рафтове, се движат в зона, заобиколена от високи огради с верижни връзки, и чакат работниците да вземат или поставят различни продукти през отвори в оградата. Ако някой неоторизиран човек влезе в зоната на роботите, според компанията ще се задейства аларма, а устройствата ще се изключат, за да се избегне сблъсък. С този си патент най-големият онлайн търговец предлага начин за заобикаляне на тази граница между човек и машина.

"Възможно е да има обстоятелства, при които е необходимо човешките оператори да пресекат или по някакъв начин да влязат в активно работно пространство", гласи документация към патента, описана от осем изобретатели, базирани в района на Бостън – домът на Amazon Robotics, създадена през 2012 г. след придобиването на Kiva Systems. 

 Линдзи Кембъл, говорител на Amazon, коментира, че спекулациите за използването на патента от компанията са "погрешни". "Подобно на много компании, подаваме редица патентни заявки с поглед на развитието ни в бъдеще. Много от тях не виждат бял ден като завършени продукти, особено при нас, тъй като постоянно поощряваме служителите си да експериментират и измислят. Подобна клетка не се използва в нито един център на Amazon”, добавя тя. Дейв Кларк, който ръководи складовете и логистичната дейност на Amazon в ролята на старши вицепрезидент по операциите, също обяви в Twitter, че компанията няма намерение да използва този патент.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X