Нови Технологии

Саудитска Арабия налива 1 млрд, долара в конкурент на Tesla

Computer World

Lucid Motors, стартъп за производство на електрически автомобили, който е сочен като най-сериозния съперник на Tesla в бъдеще, получи сериозна подкрепа в понеделник, след като суверенният фонд на Саудитска Арабия инвестира в него 1 милиард долара. Lucid Motors се стреми да изкара на пазара първия си автомобил през 2020 година.

Lucid се развива в очакване на този момент повече от десетилетие. Компанията е създадена през 2007 г. под името Atieva и се занимава с изграждане на технологии, свързани с електромобили, но не и с цялостното изграждане на такива. През 2015 г. китайският държавен автомобилен производител BAIC стана най-големият инвеститор в Lucid, а компанията промени политиката си, за да се изправи директно срещу Tesla, построявайки свой собствен електромобил.

Atieva се преименува на Lucid преди две години и привлече в редиците си много ветерани от Tesla - включително главния ѝ технологичен експерт - Питър Роулинсън – който дейно помага при проектирането на първата електрическа кола на организацията - Lucid Air.

Lucid се стреми към създаването на луксозен седан, подобен на Model S. От компанията дори се похвалиха, че прототипът им е с размерите на Mercedes-Benz E класа, като предлага достатъчно интериорно пространство. Високопрофилният модел на компанията се очаква да струва повече от 100,000 долара. Той ще бъде оборудван с два мотора с мощност от 1000 конски сили, което позволява ускорение от 0 до 100 км/ч за 2,5 секунди.

Въпреки че има определено впечатляващ прототип, досега компанията нямаше финансов ресурс, за да го превърне в комерсиален продукт. В началото на миналата година, от Lucid съобщиха, че строят производствени мощности в Аризона, но работата по проекта беше спряна за повече от година, тъй като компанията търсеше 700 милиона долара финансиране. Инвестицията от 1 милиард долара от страна на Саудитска Арабия най-накрая ще позволи на Lucid да продължи напред с пълна скорост, като производството на електромобили се очаква да започне през 2020 г. Но ако историята на Tesla може да бъде използвана като индикатор, то Lucid ще има нужда от много повече пари, за да има каквато и да било надежда да стане водещ автомобилен производител. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X