Нови Технологии

Популярни електромобили на Nissan и Jaguar на изложението в Sofia Ring Mall

Владимир Владков

Nissan LEAF и електромобилът E-PACE на Jaguar са още два от моделите, които ще бъдат показани на изложението ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 в столичния Sofia Ring Mall. Френско-японската група Renault-Nissan е едноличен лидер на пазара на електромобили в Европа с дял от 41%, по данни на JATO Dynamics, изпреварвайки световния лидер в този клас Tesla. Продажбите на автомобили с алтернативни горива в света са надхвърлили през тази година границата от 1 милион броя още през първото тримесечие. В Китай са продадени 83,6 хиляди, а Европа държи второто място с 45 500 продажби, които са със 76% повече от същия период на 2017 г.

На изложението в София можете да видите Nissan LEAF, който изминава 270 км с едно зареждане на батерията (комбиниран цикъл (WLTP). Разходът на енергия е едва 20,6 kWh на 100 км, което означава, че можете да стигнете от София до Пловдив за малко повече от 3 лв., обясняват организаторите на изложението. Батерията е с капацитет 40 kWh и се зарежда напълно за 7,5 часа (от зарядна станция 32А тип Wall Box) или до 80% от капацитета й за 1 час (ако се използва станция за бърз заряд тип ChaDeMo).

Мощността на Nissan Leaf e 150 к.с., колата е оборудвана с всички модерни системи за сигурност, безопасност и улеснения при шофиране, разработени от Nissan за конвенционалните модели. „Разходите за поддръжка са под 700 лв. за пробег от 150 000 км, или експлоатация от 2 години и половина. На изложението в София ще бъде показана цялостната концепция за функционирането на този електромобил, с възможностите и удобствата за зареждане на зарядни станции Legrand“, допълват организаторите.

Мощността на Nissan Leaf e 150 к.с.

Първият си електромобил пусна преди време и британският производител Jaguar - I-PACE. На изложението ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 посетителите ще видят новия 5-местен спортен SUV на Jaguar, който разчита на литиево-йонна батерия с капацитет 90 KW. Тя му позволява пробег до 470 км с едно зареждане. Батерията се зарежда до 80% за 40 минути посредством специалните електрически станции, които осигуряват постоянен ток и мощност 100 KW. При зареждане чрез стенна зарядна станция с променлив ток от 7 KW запълването на този капацитет отнема 10 часа.

Новият i-PACE се задвижва от 2 електрически мотора, с мощност от 400 к.с. и 696 Нм въртящ момент. С тях Jaguar i-PACE е в състояние да ускори от 0 до 100 км/ч за 4,8 секунди. Електромобилът се предлага с AWD задвижване за по-добро сцепление на пътя, което се подсилва от нискоразположената между двете оси батерия, осигурявайки много нисък център на тежестта. „Интелигентните технологии в автомобила включват система за предварителна климатизация на батерията, която автоматично ще повиши при зареждане или ще намали температурата на батерията, за да постигне максимален пробег преди отпътуване“, обясняват организаторите.


Популярни електромобили на Nissan и Jaguar на изложението в Sofia Ring Mall

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Популярни електромобили на Nissan и Jaguar на изложението в Sofia Ring Mall

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Jaguar I-PACE . Снимки: Jaguar България

Jaguar I-PACE се предлага с иновативна навигационна система Electric Vehicle, която оценява топографията на маршрута до дестинацията, данните от предишни пътувания, включително стил на шофиране, така че да изчисли възможния пробег и статуса на батерията. Електромобилът ще се предлага у нас от началото на 2019 година, най-вероятно от март, но цената му за България все още не е определена.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X