Нови Технологии

Apple придобива пореден стартъп, разработващ AR технологии

Computer World

Apple придобива базираната в Денвър стартъп компания Akonia Holographics, която произвежда вълноводни лещи за добавена реалност. Технологичният гигант вече потвърди сделката пред Ройтерс. Пред TechCrunch пък говорител на Apple даде стандартното изявление: "От време на време Apple купува по-малки технологични компании и обикновено не обсъжда целите и плановете си".

Това придобиване обаче е най-ясното потвърждение, че Apple инвестира ресурси в технологии, които поддържат разработката на лек хедсет за добавена реалност (AR). Още повече, че през годините са се появявали редица доклади, според които технологичният гигант планира да пусне AR очила за потребителите в рамките на следващите няколко години.

В края на 2017 г., Apple е придоби Vrvana, компания, разработваща устройство за смесена реалност, което предлага на потребителите възможност за AR преживяване чрез непрозрачен дисплей. Но последното придобиване най-ясно показва накъде са се прицелили от Apple със своето бъдещо устройство за добавена реалност.

Вълноводните дисплеи се превърнаха в де факто оптичната технология за хедсетите с добавена реалност. Те притежават няколко различни спецификации, но всички прожектират изображението върху леща, която изпраща сигнала към очите на потребителя. В момента тази технология се използва в сходните продукти на Microsoft и много други технологични компании.

Популярността на тази технология идва от факта, че тя позволява тънки, до голяма степен прозрачни дизайни, въпреки че често възникват проблеми с възпроизвеждането на цветовете, а дисплеите са с ограничена големина, след която изображенията се изкривяват. В маркетинговите материали на Akonia за тяхната разработка HoloMirror обаче се твърди, че те могат да "показват живи, пълноцветни и широкообхватни изображения."

Въпреки че много от най-големите конкуренти на Apple вече са експериментирали с AR хедсети, компанията е насочила голяма част от своите усилия до момента в разработването на AR технологии за смартфони, които проследяват геометрията на пространствата и могат да "проектират" дигитални обекти върху повърхности.

Най-неясният въпрос около идеите на Apple за разработка на AR хедсет е дали компанията иска да направи устройство от класа на Magic Leap например, изградено върху интерактивната ѝ ARKit технология, или ще бъде по-консервативна в подхода си. Вълноводните дисплеи със сигурност оставят отворени и двете опции, макат и вторият вариант да е по вероятен към момента, поне според анализаторите.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X