Нови Технологии

Стартъп на съоснователя на Microsoft създава най-големия самолет в света

Computer World

Какво бихте направили с най-големия самолет в света? Ако сте милиардерът Пол Алън, ще прикрепите към корема му друг самолет, който впоследствие да бъде изстрелян към космоса. Това е последната идея на създаденият от съоснователя на Microsoft стартъп – Stratolaunch – който вижда в едноименния си самолет иновативен модификация на Spruce Goose за 21-ви век. Разбира се, Алън и неговата стартъп компания се надяват техният огромен Stratolaunch да изпълни далеч повече задачи от митичната разработка на Хауард Хюз от 30-те години на 20-ти век. Затова и в началото на седмицата компанията представи нов набор от ракети, които ще бъдат изнесени в горните пластове на атмосферата от Stratolaunch, а след това и изстреляни към орбита.

По начало Stratolaunch е създаден с мисията да изстреля ракетата Pegasus XL от въздуха, но в момента в процес на разработка са още три други съвместими апарата, включително триядрена ракета, която може да носи 15 пъти по-голям полезен товар от Pegasus XL и космически самолет, който евентуално може да превози и хора до орбита.

"Развълнувани сме да споделим за първи път някои подробности около развитието на собствените ни космически апарати, съвместими със Stratolaunch. Независимо за какъв полезен товар говорим и за каква орбита, изстрелването на сателити в космоса скоро ще бъде по-лесно от резервирането на самолетен полет”, коментира изпълнителният директор на Stratolaunch Жан Флойд.

В допълнение към Pegasus, който може да превози 370 килограма (816 паунда) до орбита и ще бъде изстрелян от Stratolaunch за първи път през 2020 г., компанията изгражда свой собствен MLV (Medium Launch Vehicle), който има почти 10 пъти по-голяма товароподемност, както и вече споменатата триядрена ракета MLV-Heavy.

В същото време компанията разработва и космически самолет за многократна употреба, като към момента проектът е на етап създаване на дизайна и няма конкретна дата за първи полет.

Всички ракети, конструирани за изстрелване от Stratolaunch, са значително по-малки от големите машини на SpaceX, които всъщност не са директни конкуренти на компанията на съоснователя на Microsoft. Вместо да се прицелят в изстрелването на големи спътници или мисии до Луната, Startolaunch се надяват да осигурят "удобен, достъпен, рутинен авиодостъп до космоса, който да улеснява решаването на проблемите в света и да помага на развитието на технологиите и научните изследвания с помощта на събираните в космоса данни”.

Това вероятно означава, че компанията ще се насочи към работа предимно в по-ниска орбита, с по-малки спътници и космически станции. Стартъпи като Virgin Orbit и Rocket Lab се надяват да предлагат подобни услуги с възможности за пренос на полезен товар в рамките на обхвата на комбинацията Stratolaunch/Pegasus, но новите разработки на компанията на Алън ще ѝ позволят да доставя в орбита много по-сериозни натоварвания. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X