Нови Технологии

Почти 200 хиляди електромобила са продадени в Европа през 2018 г.

Владимир Владков

195 000 електрически и хибридни превозни средства са продадени в Европа през първата половина на 2018 г., като те са с 42% повече в сравнение със същия период на 2017 г., сочат данните на The Electric Vehicle World Sales Database. Данните включват всички леки и лекотоварни автомобили с електрически батерии (BEV) и хибридни модели Plug-in Hybrids (PHEV), съобщават организаторите на първото специализирано изложение за електромобили у нас ELECTRO MOBILITY EXPO 2018.

От всички продажби на тези модели 51 на сто са коли само с електрическо задвижване. Автомобилите с горивни клетки също си проправят път, но доста по-бавно. За периода януари – юни 2018 г. са продадени 87 броя срещу 66 за миналата година. От графиката личи, че най-големи продажби на електромобили са осъществени през март т.г. (близо 44 000), както и през юни, когато са купени повече от 41 000 коли.

Източник: The Electric Vehicle World Sales Database

Забелязва се ръст на продажбите на автомобили с алтернативно задвижване на всички европейски пазари. Бързо нарастват продажбите в Германия, където увеличението е 52%. “Както се очаква, лидер в Европа по брой продадени автомобили остава Норвегия, където са продадени 37 на сто от всички електромобили и хибриди през първата половина на тази година. Причините за това са в стимулите - значително спестяване от данъците за електромобили и хибриди, по-ниски оперативни разходи и добре развита зарядна инфраструктура в страната“, обясняват организаторите на изложението. Очаква се за цялата 2018 г. в Норвегия да бъдат продадени 84 000 електромобила, което е 45% от пазара на пътнически автомобили в страната.

В Топ 5 на държавите с най-много продажби на електрически превозни средства са още Великобритания (28% годишен ръст), Франция (19% ръст) и Швеция (59% ръст). Сред топ 15 европейски страни, посочени в доклада, са още Холандия, Белгия, Испания, Италия, Швейцария, Австрия, Португалия, Финландия, Дания и Исландия.

„Навсякъде доставката е средно 4 дни за автомобили на склад и 2 месеца при поръчка за производство – толкова, колкото е за автомобилите с конвенционални двигатели. И удобството се отплаща. Според данните на The Electric Vehicle World Sales Database има редица изцяло електрически модели с повече от 10 000 поръчки в изпълнение, сред които са Hyundai Kona, VW e-Golf, Jaguar i-Pace и Nissan Leaf. Това показва, че в скоро време ще има значителна промяна на съотношението между пазарните сегменти“, допълват организаторите на ELECTRO MOBILITY EXPO.

Изложението ще се проведе през септември в София и на него ще бъдат показани най-добрите модели електромобили и хибриди на световните автомобилни производители и цялата необходима инфраструктура от зарядни станции, тягови батерии и компоненти. На изложението в Sofia Ring Mall посетителите ще могат да тестват технологиите с алтернативно задвижване в тест драйв, както и да научат за постиженията и перспективите пред сектора в специализираната конферентна сесия в първия ден на изложението.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X