Нови Технологии

Мъск потвърди, чe преговаря с Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия

Computer World

Когато Илон Мъск обяви, че гледа сериозно на идеята на превърне Tesla в частна компания, той остави няколко отворени въпроса, един от които е свързан с начина, по който това беше направено в Twitter, и призива за "финансирано обезпечение" към евентуални нови инвеститори. Сега Мъск отговори на този въпрос с обяснението, че постовете в социалната мрежа са дали публичност на процеса, тъй като "не би било правилно" разговорите да се ограничат единствено до най-големите инвеститори. Едновременно с това, той настоя, че гледа на себе си също като на “потенциален участник в търга” за своята компания.

 

Той също така потвърди слуховете за участие на Саудитска Арабия в евентуалния процес по смяната на собствеността, като дори обърна внимание, че арабската страна може да играе важна роля. По думите му от 2017 г. насам Фондът за публични инвестиции на Саудитска Арабия многократно е изявявал интерес към подобни проекти в стремежа си да намали зависимостта на страната от доставките на петрол, а неговият управителен директор е "изразявал силно" желанието си да подкрепи идеята Tesla да се превърне в частна компания, като по време на официална среща на 31 юли, след първите постове на Илон Мъск по темата, го е направил отново.

Едновременно с това, основателят на компанията се опита да отговори и на тревогите около сделката, като обясни, че Tesla ще предостави пълна информация за превръщането на организацията в частна преди евентуалните инвеститори да вземат решение. Той също така отхвърли тезата, че за да се осъществи трансформацията, ще са нужни над 70 млрд. долара.

Тези отговори биха могли да успокоят инвеститорите, които са загрижени, че обявлението на Мъск за превръщането на Tesla в частна компания може да е плод на негова моментна прищявка. Те обаче няма как да задоволят разследващите органи, които трябва да преценят дали поведението на Мъск нарушава закона или не. Регулаторите са загрижени, че ексцентричния бизнесмен може да е нарушил закона като е направил обявлението, без да каже на инвеститорите, особено ако преди това разговорите с евентуални нови вложители в проекта са били факт.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X