Нови Технологии

Tesla с нова производствена цел – 10 000 Model 3 на седмица

Computer World

Сега, когато Tesla най-накрая успя да изпълни целта си да конструира над 5000 автомобила Model 3 за седмица, на хоризонта се появява следващото производствено ниво, за което обаче е нужно сериозно да ускори темповете на работа. В доклада за финансовото състояние на компанията за второто тримесечие на годината производителят на електромобили сигнализира, че планира да увеличи производството до 10 000 единици на седмица в рамките на 2019 г. Според представители на Tesla по-голямата част от производствените линии ще бъдат готови за този обем до края на 2018 г., но все пак ще има “определени места”, които трябва да бъдат допълнително оптимизирани.

От Tesla вече очертаха плановете си да достигнат 6 000 единици седмично до края на август, като акцентираха, че основната задача е подобряването на настоящите производствени линии, а не изграждането на нови. Според Илон Мъск това трябва да доведе до намаляване на разходите. Трябва да се има предвид също така, че в рамките на второто тримесечие Tesla направи 53 339 електромобила и достави 40 768 от тях, от които 18 449 бяха Model 3.

Компанията обаче определено се нуждае от допълнителната продукция. Макар да увеличи приходите си от продажби на автомобили през годината, като намали изтичането на средства, Tesla все още е далеч от представянето, което очакват инвеститорите. Компанията на Илон Мъск отчете нетна загуба от 742,7 млн. долара (401,4 млн. долара година по-рано), а основният й финансов запас спадна от близо 3,4 млрд. долара в края на 2017 г. до 2,2 млрд. долара днес. Съкращенията и други мерки за намаляване на разходите ще забавят тези загуби, но няма да ги преустановят. Единственият път пред компанията е да успее да достигне достатъчно голям обем произведени електромобила Model 3. Производствената цел “5 000 единици на седмица” трябваше да бъде повратна точка, но няма как да разберем дали наистина се е оказала такава, докато през есента не излезе отчета за третото тримесечие на годината.

По-високата производителност също е от жизненоважно значение, за да може да компанията да изпълни друга своя цел, която си постави с конструирането на Model 3 - сравнително достъпен електромобил. Към момента Tesla надали ще успеят да достигнат изначално заложената цена от 35 000 долара, без това да доведе до още по-големи загуби. Въпреки това, компанията на Мъск е в много по-добра позиция да постигне целите си, отколкото беше само преди няколко месеца, но, ако иска да изпълни всички поръчки и да постави конкуренцията под натиск, ще трябва неминуемо да забърза темповете на развитие. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X