Нови Технологии

DARPA разработва обяснителен изкуствен интелект

Computer World

Компаниите обичат да акцентират върху начините, по които използват изкуствения интелект, до степен, в която това става безсмислено, но истината е, че към днешна дата той е доста по-глупав, отколкото смятат много хора. Въпреки че може да генерира полезни резултати, той не може да обясни смислено как и защо е получил тези резултати и да се адаптира към постоянно развиващи се ситуации. Специалистите от DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), правителствена агенция към Министерство на отбраната на САЩ, която се занимава с развитието на новите технологии в американската армия, обаче смятат, че могат да дадат мощен тласък на развитието на изкуствения интелект. За целта агенцията стартира програма, която ще инвестира в нови концепции, включително "трета вълна" на технологията с възможност за контекстуална адаптация и способност да обяснява решенията си по смислен начин.

Освен това, технологичната агенция се надява да ускори и темповете на работа. От DARPA обещават „рационализирани“ процеси, които ще позволят проектите да започват до три месеца, след като бъде осигурено финансиране, и да имат резултат до 18 месеца след началото на работата по тях. Това може да се окаже ключ към скорошен пробив в сферата на изкуствения интелект.

Индустрията, разбира се, няма как да се съобрази с графика на правителствената агенция и работи върху „третата вълна“ по свой собствен план. Но тази програма може да се превърне в катализатор за това пионерите в разработката на изкуствен интелект да се пренасочат от базовото машинно обучение към развитието на наистина мислеща технология.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X