Нови Технологии

Китайска компания започва серийно производство на автономни минибусове

Computer World

Китайската технологична компания Baidu започва серийно производство на автономни минибусове от ниво 4 с намерението да разгърне продажбата им не само в Китай, но и в други страни. Очаквано, първата задгранична територия ще бъде Япония. За целта китайският технологичен гигант влезе партньорски отношения със SB Drive, дъщерна компания на Softbank, като очакванията са продажбите в Япония да започнат в началото на 2019 г. с 10 минибуса Apolong, които ще бъдат доставени в Токио и други японски градове, след като вече направиха своя дебют в Пекин, Шенжен, Пингтан и Ухан. 14-местните превозни средства първоначално ще разхождат пътници в туристически райони, паркове, индустриални кампуси, летища и др.

 

По време на своята годишна конференция за разработчици на изкуствен интелект, от Baidu също така обявиха, че вече има 100 готови автомобила, благодарение на китайския производител на автобуси King Long. Apolong се захранва от платформата с отворен код Apollo на Baidu, която поддържа способности за автоматизация от ниво 4, което означава, че при определени условия не се нуждае от никаква човешка намеса. Последната версия на Apollong също така поддържа възможност за паркиране чрез камери и се интегрира със софтуера на Baidu за лицево разпознаване, който може да открива признаци на умора по лицето на шофьори.

Освен новата версия на Apollo 3.0, по време на конференцията от Baidu обявиха и сътрудничество с Intel, което им осигурява достъп до технологията на Mobileye. Производителят на чипове закупи 84% от акциите на Mobileye за 15,3 милиарда долара, като по този начин я превърна в свое дъщерно дружество. По този начин Baidu ще интегрира в Apolong модела Responsibility Sensitive Safety на Mobileye, който компанията описва като "вземане на решения, основаващи се човешкото знание за това какво означава безопасно шофиране и избягване на злополуки". Китайският технологичен гигант ще използва и технологията Surround Computer Vision Kit като свое основно решение, осигуряващо “възприятията” на самоходните минибусове. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X