Нови Технологии

Във Финландия представят нови EV-таксита, в които плащате с песен

Computer World

Компанията за добив и продажба на чиста енергия Fortum представи уникален проект за електрически таксита, които, вместо пари и кредитни карти, ще таксуват клиентите си чрез пеене. Проектът се нарича Fortum Singalong Shuttle и ще бъде представен за първи път по време на 49-то издание на най-стария рок фестивал във Финландия - Ruisrock Festival – който ще се проведе от 6 до 8 юли в град Турку.

"Със Singalong Shuttle искаме да покажем на хората колко удобно и лесно е да се шофират електрически автомобили. Те са безшумни и дават възможност да се насладите на музиката и пеенето без дразнещ фонов шум и вредни емисии", коментира Юси Мелкия, бранд мениджър на компанията, която е известна и с това, че има най-голямата мрежа от места за зареждане на електромобили в Скандинавия. Тя се нарича Charge & Drive EV и разполага с 2000 разположени в различни точки зарядни устройства.

За да е възможно реализирането на проекта, колите Fortum Singalong Shuttle, които са BMW i3, разчитат на звукомер, който проследява нивото на шума в купето. Автомобилите също така са оборудвани с таблети и караоке система, за да могат пътниците по-лесно да си изберат песен, с която да платят за превоза си.

Дали обаче проектът Singalong Shuttle ще продължи да работи и извън рамките на фестивала предстои да разберем, но мисията на Fortum да развива идеята за по-чист свят без вредни емисии е достойна за уважение.

Българският пример

В България също не липсват примери за използването на електромобили за обществен транспорт. За жалост, засега те са по-скоро спорадични и определено кампанийни. Такава беше например инициативата, в рамките на която делегатите на събитията от календара на българското председателство на Съвета на ЕС бяха извозвани с 15 електромобила. Те бяха позиционирани на паркинга на Терминал 2 на Летище София, заедно с три зарядни станции.


Във Финландия представят нови EV-таксита, в които плащате с песен

© Computer World, Computerworld.bg

Основна движеща сила зад идеята беше представителството на Renault у нас, като, освен че предостави превозните средства, то осигури и шофьорите за тях. За зарядните станции пък се погрижиха от Schneider Electric.

Очакванията бяха, че от услугата ще се възползват повече от 10 000 души.


© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X