Нови Технологии

Facebook преустановява проект си Aquila

Computer World

Facebook изостави развитието на собствения си проект за дронове, които да захранват с интернет несвързани региони. Компанията планира да продължи да работи в тази посока, но заедно с различни авиокосмически компании.

Най-голямата социална мрежа в света работи върху проекта си Aquila от 2014 г. насам, като идеята ѝ беше да използва високопрофилни, задвижвани от слънчева енергия дронове, за да осигури интернет свързаност в трудно достъпни райони - включително такива, засегнати от природни бедствия.

 

В свое изявление Facebook дори обяви, че проектът е постигнал значителен напредък както в дизайна на самите дронове, който се разработва в специализирания център на компанията във Великобритания, така и в усъвършенстването на технологията за свързване, необходима за управлението на подобни системи, които функционират на висока надморска височина. От компанията отбелязаха също така напредък в регулаторната рамка по отношение на честотния спектър и авиационната политика.

Въпреки това, във Facebook са решили вместо да надграждат постигнатото, да влязат в сътрудничество с водещи авиокосмически компании, които в момента също инвестират в подобни технологии, като същевременно продължат да работят с органите на авиационната индустрия и регулаторите за осигуряване на радиочестотен спектър за връзка с безпилотните апарати.

"Изключително вълнуващо е да видим водещи компании в авиокосмическата индустрия да започнат да инвестират в тази технология. Предвид това развитие, решихме да не проектираме повече наши собствени дронове и да затворим съоръженията, които бяха изградени във връзка с проекта. В бъдеще ще продължим да работим с партньори като Airbus за развитието на всички технологии, необходими за функционирането на подобни системи", обявиха от компанията.

В допълнение към разработките на авиокосмическите гиганти, конкурентите на Facebook - Alphabet - също развиват сходен на Aquila проект за обслужване на райони с недостатъчна свързаност, който се нарича Project Loon, но още в началото му компанията-майка на Google отхвърля плановете за използване на дронове.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X