Нови Технологии

Новите технологии на Volvo ще позволят на шофьорите да спят по време на път

Computer World

Volvo има ново предизвикателство пред популярния си кросоувър XC90 SUV - да превърне пътуването в полуавтоматичен процес, благодарение на технология за самоуправление от Ниво 4. Хенрик Грийн, старши вицепрезидент на Volvo, коментира пред The Car Connection, че XC90 ще може да се самонавигира в режим "спящи пътници" с помощта на технология, наречена Highway Assist. Към момента това ще е възможно на ограничен брой пътни артерии. Понастоящем, наличните модели XC90 имат функцията Pilot Assist, но според Грийн новата технология ще е достъпна за потребителите през 2021 г.

 

Пътят към технологията за самоуправление в реални условия никак не е лесен. В момента производителите на автомобили като BMW и Audi работят за създаването на автономни превозни средства от Ниво 3, които да могат да се движат спокойно по обществените пътища. BMW планира да дебютира със своя пръв модел от Ниво 3 – iNext - през 2021 г. За сравнение, технологията, която Volvo разработва, е от по-високото Ниво 4.

Пред The Car Connection, Грийн разкрива, че Highway Assist ще използва информация от облака за навигация, както и лидари, радари и камери, вградени в автомобила. Също така навигацията от Ниво 4 ще може да се справя сама с аварийни ситуации, вместо да изисква действия на водача.

 Все още не е ясно колко ще струва тази технология, когато всичко е готово, но е ясно, че плановете на Volvo със са много амбициозни. Тепърва предстои да видим обаче дали компанията е в състояние да работи с федералните и държавните регулатори, за да превърне плановете си в реалност.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X