Нови Технологии

Uber с финансови стимули за използване на електромобили

Computer World

Uber отдавна лансират идеята шофьорите от тяхната система да заменят обикновените автомобили с електрически такива, но от компанията досега не са били настоятелни в това отношение, защото са наясно с практическите реалности - високите цени на електромобилите и часовете, нужни за зареждане. Затова и сега Uber решава да подаде ръка на шофьорите, като за целта стартира пилотна програма, наречена EV Champions. Първоначално тя ще обхваща седем американски града - Остин, Лос Анджелис, Монреал, Сакраменто, Сан Диего, Сан Франциско и Сиатъл – и ще включва "директни парични стимули" за шофиране на електромобили. Освен в изброените градове, тестове ще се провеждат и на специализирана площадка в Питсбърг.

Обезщетението, което компанията предоставя, варира в определени граници, но определено не е достатъчно за някой да си купи Tesla Model 3 например. Според LA Times шофьорите в Питсбърг, Сан Диего и Сан Франциско получават едва по 1 долар повече на курс.

Те обаче ще се ползват и с други привилегии като достъп до образование и ресурси, които могат да им помогнат да намерят всички налични отстъпки или други стимулиращи програми за придобиване на електромобил. Шофьорите в Квебек, Канада ще получат и членство в група за застъпничество за електромобилите, която може да им даде достъп до намаления за застрахователни премии. Навсякъде е предвидено водачите на електромобили да получат профили в специализирано приложение, което ще ги известява за по-дълги курсове с цел да им помогне да планират по-добре зареждането на батериите си.

Дали това ще даде конкурентни предимства на Uber и индустрията с електромобили като цяло? Едва ли. Но мотивация, свързана с конкуренцията на пазара, не липсва, тъй като Lyft например планира да използва автономни електромобили, като по този начин може да затвърди репутацията на екологична компания. Затова и отговорът на Uber не закъснява. Остава само да видим коя от двете концепции ще се окаже по-удачна.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X