Нови Технологии

PwC: Дрон приложенията ще увеличат британската икономика с 42 млрд. лири до 2030 г.

Владимир Владков

Предприятия от различни сектори все повече внедряват технологии, базирани на безпилотни летателни апарати (дронове), като този тип приложения могат да осигурят допълнително 42 млрд. лири към БВП на Обединеното кралство до 2030 г. Това ще стане чрез автоматизиране на повтарящи се процеси на работното място, което на свой ред ще позволи на персонала да се съсредоточи върху дейности с по-висока добавена стойност, пише в доклад на консултантската фирма PwC.

Проучването показва, че до 2030 г. ще бъдат използвани 76 000 дронове в транспорта, логистиката, строителството, медиите и технологичната индустрия.

Квадрикоптери и други безпилотни уреди ще бъдат внедрени масово и в публични, и в частни компании. Авторите на доклада отбелязват, че дроновете вече са завоювали определени ниши на британския пазар. Те проверяват сондажни платформи и големи инфраструктурни съоръжения, разпръскват торове на полето и извършват топографски измервания, замествайки по-скъпите хеликоптери. Операторите също използват дронове за въздушна фотография, като няколко пъти намаляват разходите при продукция на филми.

Очаква се търговските вериги да увеличат брутните си приходи с поне 2,5% (или около 7,7 млрд. лири), а икономиите в публичния сектор и отбраната с помощта на тези технологии ще допринесат общо с 11,4 млрд. лири към ръста на британската икономика. Дроновете ще спестят на тези индустрии около 16 млрд. лири чрез по-добра продуктивност, допълват от PwC.

Прогнозите на консултантите сочат, че технологията ще създаде 628 000 нови работни места за специалисти, които да създават и обслужват безпилотните апарати. Макар че много хора днес разглеждат дрона като играчка „за пораснали“, тези машини има огромен потенциал да революционизират начина, по който осъществяваме своя бизнес, коментира Илейн Уайт, анализатор от PwC и автор на доклада.

Според нея, безпилотните апарати ще събират полезни данни, които ще позволят по-качествени анализи и подобряване качеството на услугите. „Предимствата на технологията ще стана ясно забележими за десетина година. Дроновете ще донесат полза не само за частни предприятия, но и за защита на обществото“, коментира Уайт. Под термина „защита на обществото“ тя разбира не толкова полицейски дронове, колкото приложение на технологията за медицински цели, както и при спасителни операции.

Публичната сфера и отбраната ще използват най-голямо количество дронове – общо над 27 500, в земеделието и минното дело ще „работят“ около 25,7 хиляди машини, а транспорта – над 11 хиляди.

Ако тези предварителни оценки се окажат верни, ще има нужда от бързи законодателни мерки, добавя Уайт. Още в края на миналата година транспортният министър на Великобритания заяви, че правителството има планове страната да остане в „челните редици“ на бързоразвиващия пазар на дронове. Една от предвижданите мерки бе да се разреши на полицейските служители да свалят дронове, ако има подозрения за престъпна дейност.

Специалистът от PwC Уайт обаче смята, че фокусът трябва да бъде поставен върху изграждане на доверие в обществото към технологията, като то ще помогне за ускорено внедряване и развитие на нови приложения.

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X