Нови Технологии

В Орландо тестват спорната технология за лицево разпознаване на Amazon в реална среда

Computer World

След като преди известно време правозащитната организация ACLU откри, че полицията в американския град Орландо използва противоречивата система за лицево разпознаване на Amazon, нейният началник Джон Мина се оправда с, че просто тестват въпросния софтуер в централата си. Сега обаче, Мина призна на пресконференция, че три от IRIS камерите в центъра на града са оборудвани със софтуера на Amazon. По думите му това не било причина за притеснения, тък като към момента въпросните интелигентни камери можели да проследяват единствено седем офицери от полицията, които са доброволци в проекта. Полицейският шеф признава, че софтуерът може да бъде използван за проследяване на лица, които представляват оперативен интерес в бъдеще, но в момента полицията била "далеч от това".

"Ние непрекъснато тестваме ново оборудване, тестваме нови оръжия, нови жилетки, нови щитове, нови екстри за полицейските автомобили. Това се случва през цялото време, но не означава, че ще използваме този конкретен продукт. Просто искаме да видим дали работи”, оправда се Мина.

Говорителят на полицията в Орландо - Мишел Гуидо – пък обясни пред изданието Orlando Sentinel, че, когато е говорил за първи път по темата, Мина не знаел, че камерите в центъра са част от тестова програма. Тя обаче пропусна да обясни как е възможно подобни камери да са инсталирани в обществена зона без ничие знание и особено това на шефа на полицията.

Още по-интересен факт е, че, въпреки че по време на пресконференцията Мина обеща да разкрие къде се намират въпросните камери, впоследствие от полицията отказват да разпространят информацията заради "рискове за сигурността". От полицията в Орландо дори отказват да кажат дали цялата информация от обществените камери с лицево разпознаване е налична в сървърите на Amazon.

В отговор, адвокатът на ACLU Мат Кагъл бе категоричен: "След като заблуди хората от Орландо, полицейското управление най-сетне потвърди, че наистина използва технологията за лицево разпознаване на Amazon на обществени места. Сега всичко зависи от компанията: Ще спре ли тя продажбата на опасни технологии на правителството? Интересуват ли я неприкосновеността на потребителите и сигурността на цветнокожите общности, протестиращите срещу правителството и имигрантите, които вече са подложени на атака в сегашния политически климат?"

Защитниците на неприкосновеността на личния живот са загрижени, тъй като правителството може да злоупотреби със своята сила, използвайки технологии за лицево разпознаване като тази на Amazon. По този начин службите биха могли да следят мирни протестиращи или имигранти например, без самите жертви на шпионажа да са наясно с това. Още повече, че като се има предвид, че технологията все още дава множество дефекти, то възможността да бъдат набедени невинни хора не е никак малка. Според полицията пък лицевото разпознаване може да помогне на властите в неутрализирането на опасни престъпници. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X