Нови Технологии

Великобритания налива милиони в изледване на възможността на AI да диагностицира рак

Computer World

Великобритания си е поставила за цел да направи голяма крачка в изследването на възможностите на изкуствения интелект да открива рак в ранен стадий. Според изданието The Guardian министър-председателят Тереза Май ще отдели "милиони паунда" за финансиране на научни изследвания, свързани с начина, по който изкуственият интелект (AI) може да помогне за ранното диагностициране на рак и различни хронични заболявания. Според Мей технологията би могла да намали "смъртните случаи, които могат да бъдат избегнати", като се очаква до 2033 г. благодарение на нея да бъдат спасявани по 2200 живота годишно. До 2035 г. пък се очаква човешкият живот в напълно здраво състояние да се увеличи с до пет години. Тук обаче се появява един спорен момент.

 

За да може изкуственият интелект да диагностицира различните прояви на рак и хронични заболявания, Националната здравна служба (NHS) на Великобритания ще трябва да подава генетична и медицинска информация към технологичните компании, които единствена са “на ти” с обработката и анализа на огромните масиви от данни, нужни за това. С други думи, съществува възможност тези компании да печелят директно от обработката на чувствителни лични данни, до които обикновено имат достъп единствено държавни органи. Във връзка с това се очаква да бъде създаден Съвет за етика при работата с данни, но тази инициатива надали ще компенсира напълно опасенията, че подобна критична информация би могла да бъде използвана за злоупотреби или да попадне в неправилни ръци, от което да настъпят трайни вреди за пациентите.

Самото финансиране на проекта също може лесно да предизвика смесени реакции. Въпреки че то може да доведе до спасяване на човешки животи в бъдеще и спестяване на средства, критиците на решението вече твърдят, че тези пари се отделят, докато NHS не получава достатъчно финансиране за вече съществуващите си операции и проекти. Защо да се харчат големи суми за несигурна технология, когато има болници, които биха могли да използват тези средства и в момента? Отговорът е в това, че раннoто диагностициране на рака с помощта на изкуствен интелект може да се окаже невероятно ценно, ако проектът бъде успешен. В същия момент не всеки е готов да приеме толкова голямо "ако", когато става дума за здравето на пациентите. И все пак, рядко сме свидетели на желание на което и да било правителство да се ангажира с лекарство, базирано на изкуствен интелект, по такъв публичен начин. Току виж и други държави вземат пример от Великобритания. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X