Нови Технологии

Роботът Вера ще интервюира кандидати за работа в Pepsi

Владимир Владков

Софтуер с вграден изкуствен интелект ще намира и интервюира кандидат за свободни работни места в поделението на PepsiCo в Русия. Компанията за безалкохолни напитки с годишен оборот над 1 милиард долара, ще използва технологията, наречена роботът Вера, разработена от руска стартираща фирма.

Компанията Stafory от Санкт Петербург използва инструменти за разпознаване на реч на Amazon, Google и Microsoft, както и на руската търсачка Яндекс. 

Роботът ще провежда телефонни интервюта с търсещи работа и ще отговаря на въпросите им, свързани със свободните позиции. Роботът може да интервюира по 1500 кандидати за 9 часа, което би отнело на специалистите по човешки ресурси поне 9 седмици.

PepsiCo е програмирала Вера така, че с помощта на усъвършенстван софтуер за разпознаване на говор да се обажда на потенциални кандидати за работници във фабриката, за шофьори на камиони, както и за търговски представители.

Софтуерът сканира автобиографиите автоматично и след това се обажда на кандидатите с подходяща квалификация, извършвайки едновременно по 10 000 телефонни разговора.

Компанията рекламира свободните места в редица сайтове и вестници в Русия, като много хора се обаждат да питат за повече информация относно задълженията и заплатата. Всеки разговор трае между 3 и 5 минути. PepsiCo е използвала робота Вера в проект през миналата година, като задачата на HR екипа е била да запълни 250 работни места за 2 месеца.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X