Нови Технологии

Мтел демонстрира решения за умно управление на градове

Computer World

Системи за градско осветление, умни контейнери за отпадъци, управление на паркоместа и следене качеството на атмосферния въдух показа Мтел на специално събитие в Монтана. „Технологично сме готови (да предлагаме такива решения)“, обяви сподели Иван Иванов, старши директор „Корпоративни продажби“ по време на събитието.

На презентацията присъства и кметът на града, Златко Живков, който определи видяното като интересно и провокиращо. Той не скри, че в общината гледат сериозно разглеждат подобни решения. От думите му обаче стана ясно, че такива проекти могат да се очакват най-рано през следващата година, тъй като подобни проекти трябва да залегнат в новия годишен бюджет на Монтана.

Прочетете още: Мтел: Мрежата ни е подготвена хардуерно за бъдещия стандарт 5G

Решението за контрол на въздуха може да отчита нива на замърсяване с различни газове, както и с прахови частици, като и да измерва измерва температура и влажност. Системата е приложима за открити и закрити пространства, а информацията се следи с помощта на уеб-базирано приложение. С помощта на решението общините ще имат информация в реално време за качеството на въздуха.

Услугата за умно управление на отпадъци е подходяща за общини и сметосъбиращи компании. С помощта на датчици тя автоматично идентифицира степента на запълване на контейнерите за смет. Системата предлага автоматизирани изчисления на маршрут и навигация, базирани на анализ на информация, като също така предлага отчет за сметосъбиране до клиентите. Използването ѝ спестява времеви ресурс, а във финансов аспект може да намали с до 70% разходите за сметосъбиране, уверени са от телекома.


Мтел демонстрира решения за умно управление на градове

© Computer World, Computerworld.bg

Системата за умно осветление използва LED модули, за да оптимизира контрола на уличните светлини, регулирайки автоматично степента на осветеност през цялото денонощие. Модулите са съвместими със съществуващите стълбове за осветление и са лесни за адаптиране. Използването на умно осветление с помощта на Narrowband IoT технология подобрява условията на живот в градските зони и намалява с до 25% годишните разходи.

Решението за умно паркиране засича свободните места за паркиране, позволява запазване на паркомясто онлайн, автоматично определя най-краткия маршрут до свободното място и осъществява безкасови трансакции в платените зони. Системата осъществява централизирано следене, отчитайки тенденциите в паркирането, степента на заетост и нарушенията. Внедряването ѝ подобрява заетостта на паркоместата с до 25% и увеличава събираемостта на приходите от нарушения с до 20% на година, подчертават от телекома.

Narrowband IoT

По време на събитието стана ясно, че от Мтел са се спрели на стандарта за комуникации на устройства с малка мощност Narrowband IoT (NB IoT) и възнамеряват да основата бъдещите си решения на общини върху него. NB IoT позволява свързване на широка гама от устройства, машини и услуги с помощта на клетъчни телекомуникационни технологии. Според компанията основните предимства на технологията са свързани с по-ниски разходи за устройства, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, двупосочна комуникация, ниско време закъснение, висока сигурност на връзката и качество на предлаганите услуги.


Мтел демонстрира решения за умно управление на градове

© Computer World, Computerworld.bg

Прочетете още: Кой ще наделее в битката за свързване на IoT?

„Радвам се, че Мтел е първата компания у нас, която предлага умни решения с помощта на Narrowband IoT. Това е технология, която ще промени към по-добро не само управлението на градските зони, но също така представянето на цели индустрии и живота на хората като цяло. Убеден съм, че услугите, които предлагаме, ще спестят много разходи на българските общини, предлагайки по-добри условия на живот на техните жители. Мтел вече осъществява пилотни проекти и има готовност да внедри новите умни решения в цялата страна”, сподели Красимир Петров, директор „Конвергентна мрежа и услуги” в компанията.

Според него от най-важните предимства на стандарта, пред други конкуренти такива, е използването на лицензиран спектър. Това би трябвало да намали значително възможниъе смущения.

От компанията гледат на Narrowband IoT технологията като на важна стъпка от стратегията си. Компанията се стреми да следва световните тенденции, които показват, че „Интернет на нещата” ще играе все по-важна роля. Очаква се IoT връзките в света да бъдат 25 милиарда през 2025 г., като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X