Нови Технологии

LoRa базирано решение следи налягането в тръбопровод в София

Владимир Владков

Система за наблюдение на налягането в тръбопровод за отпадни води, базирана на технологията за LoRaWAN, е проектирала и внедрила Дейта Оптикс Болкънс в София, съвместно със свой дилър. Компанията е заложила на иновативната безжична технология, тъй като тръбопроводът е на доста отдалечено място в пресечена местност, на което не може да се разчита на 3G (LTE) сигнал. Същевременно дължината на тръбата е около 6 километра и вариантът с окабеляване е много по-труден и скъп.

Според заданието на клиента Дейта Оптикс е осигурила безжичен пренос на съществуващи жични аналогови датчици 4-20ма, като сигналът се насочва към съществуващ контролер Siemens S7/300. “Освен това сигналът се преобразува до разбираем вид за системата за наблюдение, която се използва от клиента. Допълнително заданието бе усложнено от силно пресеченият терен и изискването за сравнително често предаване на данните – през 10 - 20 минути“, обясняват от компанията.

Системата, разработена от Дейта Опиткс, е базирана на модулния шлюз Multitech MTCDT-210A, в който е интегриран софтуерът Node-Red за обработване на получените данни и адаптирането им към необходимия за клиентската система изходен формат. Използваните LoRa модеми са модел Press‘o на френската компания NKE-Watteco. Те осигуряват достатъчно силно излъчване на сигнала, за да гарантират адекватна и надеждна връзка на силно пресечения терен. Модемите Press‘o са интегрирани в кутии с прозрачен капак, с 10-ватов фотосоларен панел и контролер, които да предоставят необходимия заряд за исканата от клиента честота на предаване и за компенсиране на температурния саморазряд на батериите.

Необходимият формат на изходния сигнал е реализиран чрез програма, написана на JavaScript, в интегрираната Node-Red среда на модулния шлюз Multitech. Форматираните данни се изпращат през Ethernet към контролера Siemens S7/300.

Архитектура на системата

Изборът на технологията LoRa е обусловен от по-големия обхват, като една базова станция на LoRa предоставя възможност за свързване към сензори, разположени на разстояние до 10 км в извънградска среда (максималният обхват зависи и от терена), обясняват от Дейта Оптикс. Другото съществено предимство на LoR е ниската необходима мощност, което осигурява по-дълъг живот на батерията.

Не на последно място по-ниската цена на технологията е важен фактор за подобни проекти, тъй като се намаляват както първоначалните инвестициите в инфраструктурата и оперативните разходи, така и разходите за сензори за крайни точки. „Възможно е осигуряване на безжична среда за съществуващото оборудван. Освен това стандартът за LoRaWAN e отворен, което улеснява оперативната съвместимост между приложенията, доставчиците на решения за IoT и телеком операторите“, добавят от внедрителя.

„Дейта Оптикс Болкънс е създала звено за разработки на LoRaWAN решения, което е на разположение на дилърите на фирмата за съвместни проекти и трансфер на ноу-хау в рамките на модела на дистрибуция с добавена стойност (VAD)”, допълват от Дейта Оптикс Болкънс, която е част от Вилмат Холдинг.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X