Нови Технологии

Google Cloud стартира експерименти с блокчейн

Computer World

Google отдавна е затвърдила реномето си на компания-експериментатор, така че малко хора биха се изненадали, разбирайки, че интернет гигантът се е заел да изследва как блокчейн технологята би могла да бъде полезна за облачния бизнес.

От компанията обявиха, че за целта са отделени няколко екипа, които са заети единствено с изследвания в областта на нашумялата технология, която стои зад начина на функциониране на някои от най-известните криптовалути – биткойн, етериум и т.н. За момента обаче от компанията отказват подробности за проекта.

"Както много други иновативни технологии, блокчейн също е в полезрението на нашите изследвания, като сме отделили експерти, които проучват как тя може да ни бъде полезна, но все още е твърде рано, за да можем да спекулираме с възможните начини на употреба", заявиха от компанията.

И въпреки че от компанията засега държат в тайна разработките си, ние все пак можем да си предствавим в каква посока върви тяхната работа с помощта на опита на други организации, които провеждат изследвания в тази посока. Една от тях е Hyperledger – блокчейн проект, базиран на отворен код.

Според Брайън Белендорф, изпълнителен директор на Hyperledger, Google най-вероятнио се кани да предлага блокчейн технологията като продукт, достъпен през услугата си Google Cloud. Както днес потребителите на Google Cloud могат лесно да създават и конфигурират бази данни чрез услугата или да я използват за достъп до технологията за машинно обучение на интернет гиганта, така в бъдеще те може би ще имат възможност за създаване на споделени счетоводни книги, което лежи в основата на блокчейн.

Белендорф, разбира се, не може да е категоричен за намеренията на Google, но определено е в добра позиция да прави предположения, като се има предвид, че неговата организация работи с редица компании, включително IBM и Oracle, които искат да развият собствена блокчейн услуга.

Разработката на Google ще бъде насочена към бизнеса, така че компанията има потенцила да развие подобна система от нулата. Но това би отнело много време и ресурси, така че според експерта те най-вероятно ще предпочетат вече съществуваща платформа, която спокойно би могла да бъде и на ръководения от него проект Hyperledger. Той разчита на две отделни системи - Fabric и Sawtooth.

Така или иначе, според Белендорф услуга на Google най-вероятно ще позволи на клиентите на облачната структура на компанията да създадат своя собствена система за споделени счетоводни книги и да упълномощяват различни потребители или възли да правят записи върху тях.

"Основната идея е да вземете нещо като нашата Hyperledger Fabric или Sawtooth, да отидете в някоя компания или група компании и да кажете: "Ние ще създадем вашите възли в рамките на разрешителен регистър срещу заплащане", обяснява Белендорф.

Чисто стратегически подобен ход от страна на Google определено би имал смисъл. Различните продукти на компанията, свързани с облачния ѝ бизнес, които включват Google Docs и широк спектър от други услуги, носят над $ 1 млрд. приходи всяко тримесечие. Самият Google Cloud обаче е на трето място в облачния сегмент, след Amazon Web Services и Azure на Microsoft, и подобен проект може да бъде използван за промяна на това статукво.

Блокчейн и обществения облак – централизация и децентрализация

Точните копия на счетоводните книги при блокчейн се съхраняват на няколко места, обикновено на различни компютри или възли. В случая с биткойн например, броят на тези възли е в хиляди. По този начин промяната в един възел няма да бъде приета от цялата система, ако тя не е отбелязана и в останалите.

Обратно, обществените облаци по своето естество са услуги, които централизират данни от множество компании или потребители.

Въпреки това очевидно противоречие, Белендорф е категоричен, че потребителите не трябва да се безпокоят от използването на блокчейн платформа, базирана на облак.

Само защото една блокчейн система започва от публичен облак не означава непременно, че тя не може да бъде децентрализирана. Ако Google предложи подобен продукт чрез Google Cloud, вероятно ще възприеме децентрализацията и ще позволи на клиентите си да създават възли от своята верига и на други места, включително и в други публични облачни услуги като AWS”, смята Белендорф. Идеята Google да позволи достъп до своя блокчейн продукт през конкурентни облачни услуги може и да звучи апокрифно, но, при положение, че много компании оперират по целия свят, те биха искали да имат достъп навсякъде. В същия момент Google Cloud не е достъпен в Китай например. Именно това гарантира, че интернет гигантът все пак ще отвори системата си и за други облачни доставчици, макар и конкуренти.

На второ място, основната причина за децентрализацията по принцип е да се гарантира доверие между страни, които не се познават – дори да не знаете кой управлява конкретен възел във веригата на биткойн, можете да се доверите, че човекът има непроменено копие на регистъра, ако то съвпада с тези на всеки друг възел в системата.

В същия момент обществените облаци нямат тази система за установяване на доверие между потребителите. Хората обаче вече познават Amazon, Microsoft, Google и се доверяват на техните услуги. Все пак ако сте решили да използвате облачна услуга, за да съхранявате информация за бизнеса си, трябва преди това да сте сигурен в условията, които предлага тя. Така че остава единствено да проследим ще успеят ли големите доставчици на облачни услуги да прехвърлят доверието, което са изградили към себе си, на ниво потребител-потребител.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X