Нови Технологии

Как интелигентните очила ще се превърнат в предизвикателство пред компаниите?

Computer World

Макар и бавно, интелигентните очила навлизат устойчиво сред служителите на компаниите в момента, като експертите предвиждат, че този процес ще се засили неимоверно през следващите няколко години. И тъй като използването на интелигентни очила става все по-разпространено на работното място, предизвикателствата пред ИТ отделите и пред компаниите като цяло ще нарастват, но последиците от тази тенденция все още остават неясни. Онова, което е ясно обаче, е, че те идват и съвсем скоро ще се превърнат в много популярна технология, а малко организации са готови за това.

Очилата на Apple

За да се превърнат в мейнстрийм, умните очила трябва да изглеждат като обикновените и Apple вече работят в тази посока.

Компанията има много патенти за интелигентни очила, но последният е насочен именно към решаването на този проблем. За целта Apple работят върху технология “леща в леща” (lens within a lens) – през едната потребителят вижда реалния свят, а през другата - виртуалния. Подходът, наречен катадиоптрична оптична система, ще даде възможност на новата разработка да проектира много голямо виртуално съдържание през много малък проектор.

Патентът специфицира използването на противоположно разположените камери (насочената навън и насочената навътре) в очилата, които могат да се използват както за проследяване на погледа, така и за картографиране на реалния свят за разполагането на виртуални обекти.

Продуктите на Apple винаги са предизвикателство за дизайнерите. През тази седмица например дизайнерът Таейеон Ким публикува някои впечатляващи концепции за Apple Glasses.

Samsung Galaxy Glass

Междувременно, Samsung наскоро внесе документи както за патент, така и за търговска марка, свързани с интелигентни очила, които компанията разработва. Новият патент на компанията описва "компютъризирани очила", които реално могат да се окажат дългоочаквания продукт Samsung Galaxy Glass.

Южнокорейската компания наскоро подаде искане за запазване на търговска марка за лого, което представя "компютърен софтуер за анализ и конфигуриране на визуален асистент”, както и "компютъризиран визуален асистент, съставен от камера, компютър и дисплей за заснемане, обработка и представяне на изображения". Това е начинът, по който корпоративен адвокат описва интелигентните очила.

Intel Vaunt

Intel работи върху интелигентни очила, които нарича Vaunt. Те изглеждат достатъчно сходно с обикновените очила, но правят и няколко "умни трика".

Важно е, че Vaunt проектира визуална информация директно върху дясната ретина на потребителя, като за целта използва лазерна технология с ниска мощност (това е буквално "ретина" дисплей). Очилата на Intel нямат камери, говорители или микрофони, въпреки че в бъдеще компанията все пак може и да интегрира последното.

Иначе потребителят вижда икони и текст, оцветен в червено, но само когато погледне надолу. В противен случай графиките не се виждат. Очилата Vaunt ще са в състояние да предоставят упътвания за пешеходци, известия от смартфон и други "леки" форми на информация, като ще имат до 18 часа живот на батерията, твърдят от Intel.

Компанията планира да стартира бета програмата си през тази година.

VSP Level

VSP Global тази седмица стартира разработката на интелигентен визуален асистент, който от компанията наричат Level. За него можете да мислите като за фитнес тракер. Просто, вместо часовник или фитнес лента, той представлява очила с интегрирани магнитометър, акселерометър и жироскоп, които изпращат информация за изминатото разстояние, броя на крачките, изгорените калории и други количествени данни към специално приложение. Те също така имат функция Find My Glasses.

Най-интересният аспект на VSP Level е, че ще се продават по нормалния канал, който обслужва оптиките, като се очаква визуалният асистент да бъде пуснат на пазара през април, в началото само в ограничен брой градове в САЩ.

Това е бъдещето – в един момент тази технология да бъде елемент от всяко предписание за очила.

Какво представляват интелигентните очила?

Специалистите често хвърлят в пространството множество термини, които понякога повече объркват, отколкото да обясняват. Устройства от висок клас като очилата на Microsoft Hololens и Magic Leap One например се описват като "очила с добавена реалност" или "очила със смесена реалност".

В близко бъдеще тези устройства ще останат скъпи и обемисти. Те няма да бъдат подходящи за разходка в парка, но ще продължат да разчитат на специфичните си настройки, като специализират в 3D виртуални анимирани обекти с висока разделителна способност, които изглеждат свободно носещи се из пространството.

Интелигентните очила в момента са много различни, но когато станат масови, ще изглеждат почти като обикновени или слънчеви очила, но с добавени батерии и процесори. Те са предназначени за ежедневна, целодневна употреба, като разчитат на широка палитра от функционалности – от аудио известия или пък такива с мигащи светлини до прожекция на добавена реалност и преобразуване на данни. С други думи, умните очила няма да бъдат нищо конкретно, за да могат да бъдат съобразени индивидуалните потребности на хората. По този начин ще има подходяща категория умни очила за всеки.

Много потребители ще носят минималистични очила с микрофони и връзка към техните виртуални асистенти. Други пък ще искат очилата им да имат същите функции като умните часовници днес - уведомления и ограничен контрол върху музика, подкасти и телефонни разговори. Трети ще искат всичко това, плюс възможност за снимане и добавена реалност. Дори незрящи хора ще носят интелигентни очила (в момента японски изследовател набира средства за разработка на визуални асистенти за хора със зрителни увреждания, дислексия и т.н, които могат да трансформират текст в глас - Oton Glass).

И точно това изключително разнообразие от функции, съчетано с необходимостта от интелигентни очила, в бъдеще ще се превърне в най-голямото предизвикателство за организациите.

Защо BYOG (bring your own glasses) ще бъде толкова голямо предизвикателство?

Компаниите са изправени пред перспективата да имат работа с много служители, които носят полускрити сензори по себе си, които включват камери и микрофони, свързани чрез Bluetooth, Wi-Fi или клетъчни мрежи, и следящи местоположението им. Реално ще бъде почти невъзможно да се разбере какви точно сензори и компоненти са вградени в различните очила. Още повече, че забраната на тези сензори също ще бъде изключително трудно, тъй като те по същество са необходими за това служителите да могат да виждат, а оттам и да си вършат работата. Винаги можете да накарате участниците в една среща да оставят телефоните си извън залата, но не можете да направите това с очилата им.

В допълнение към заплахите, свързани с кражби на търговска тайна и засилена опасност от хакерство, ще има и нови проблеми с незаконни записи и споделяне на данни между служители, партньори, клиенти и др. В момента никой няма отговор за тези предизвикателства, но компаниите, които искат да бъдат едни гърди напред, трябва да започнат да търсят решения възможно най-скоро.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X