Нови Технологии

37% от новите коли в Норвегия са електромобили

Владимир Владков

Електрическата мобилност е бъдещето, или поне това показват стратегиите на водещите автомобилни производители. Те ще покажат на Женевския автосалон най-новите си концептуални автомобили и дизайни на бъдещи серийни модели.

Там Volkswagen ще представи своя концептуален модел I.D. Vizzion, немският отговор на Tesla Model S. Идеята на седана е да осигури по-дълъг пробег, а не голяма двигателна мощност. Интересен детайл в концепцията на инженерите на VW e, че волан липсва, така че този модел ще представи и визията на германците за автономно шофиране.

Основателят на Italdesign Джорджето Джуджаро ще покаже 4-врата версия на електромобила Sibylla, разчитащ на технологията на китайската компания за възобновяема енергия Envision, която позволява много по-ефективно управление на електроенергията. Според Envision колата Sibylla използва технология тип Интернет на нещата, за да се синхронизира с енергийната екосистема. Концептуалният електромобил се задвижва от 4 електромотора, всеки от които „отговаря“ за едно колело. Общата мощност на тези мотори е 536 bhp, която би позволила на колата да се ускори от 0 до 100 км/ч за 4,5 секунди. Максималната скорост е 200 км/ч. Капацитетът на батериите е 100 кВч, като според италианския дизайнер той е достатъчен за пробег от 450 км.

Пазарът на колите

с електрическо задвижване обаче все още е твърде малък. По данни на сайта Statista, събрани от асоциациите на автомобилните компании и други индустриални групи, продажбите на коли само с електрически двигатели (т.нар. plug-in) представляват под 2,3% от общите продажби на нови автомобили на петте най-големи пазари през 2017 г. (като са включени и хибридните модели). Китай остава най-големият пазар за пътнически електромобили с почти 580 хиляди продадени броя, но техният дял там остава 2,3%. В САЩ са продадени почти 200 хиляди електромобили, представляващи едва 1,2% от всички продажби на коли през миналата година. Не е изненада третото място на Норвегия, където всяка трета продадена кола използва алтернативно задвижване (на 36,7%):


37% от новите коли в Норвегия са електромобили

© Владимир Владков, Computerworld.bg

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X