Нови Технологии

Microsoft тества система за идентификация, базирана на блокчейн

Computer World

Microsoft работи по проект за създаване на платформа за децентрализирано управление на дигитална идентичност, базирана на блокчейн технологията, която ще позволи на потребителите да управляват и посигуряват достъп до своята онлайн информация чрез криптиран хъб за съхранение на данни.

През изминалата година Microsoft неколкократно обяви, че изследва възможните приложения на блокчейн и другите технологии, основани на споделени счетоводни книги, за създаването на нови типове цифрови идентичности с повишени нива на лична неприкосновеност, сигурност и контрол.

 

 

"Този нов свят се нуждае от подходящ модел за цифрова идентичност, който подобрява индивидуалната неприкосновеност, личния живот и сигурността във физическия и дигиталния свят", пише Анкур Пател, главен продуктов мениджър в Microsoft Identity Division, и добавя: "Вместо да дават постоянно съгласие за безброй приложения и услуги и информация за идентичността си на множество доставчици, потребителите се нуждаят от сигурно криптиран цифров хъб, в който да могат да съхраняват данните, свързани с дигиталната им самоличност, и лесно да контролират достъпа до тях".

Миналия месец Microsoft се присъедини към алианса ID2020 - глобално партньорство, което работи за създаването на система за цифрова идентичност с отворен код, базирана на блокчейн, за хора, които нямат правна документация заради своя икономически или социален статус. Дейността на ID2020 е насочен към хора, които нямат основни права и условия за съществуване като гласуване, здравеопазване, жилище и образование, свързани с правно идентификация.

Microsoft планира да използва за основа на новата платформа своето базирано на облак приложение Microsoft Authenticator, което позволява многофакторно удостоверяване за бизнес и потребителски акаунти. Технологичният гигант планира също така да си партнира и с други компании за реализацията на този проект.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X