Нови Технологии

Инфоразвлекателната система на Mercedes Benz е разработена от Visteon България

Владимир Владков

Новата система Mercedes-Benz User Experience, която бе във фокуса на представянето на немския гигант Daimler на изложението CES 2018, e разработена от българските инженери в софийския развоен център на Visteon. Разработката бе представена от Вистеон България на 8 февруари по време на годишното представяне на дейността на Аутомотив Клъстер България, става ясно от съобщение на сайта на компанията.

MBUX на практика представлява новата инфоравлекателна система, в която потребителското изживяване се поставя на първо място. Интересна функция на системата е нейната способност да се самообучава с помощта на изкуствен интелект. MBUX се адаптира към поведението и настроението на потребителя, създавайки „емоционална връзка между колата, шофьора и спътниците му“, заявиха в Лас Вегас от Mercedes.

Компанията е обновила и широкоекранния HD кокпит, като сега той се управлява с докосване, а навигационният дисплей разчита и на технология за добавена реалност плюс интелигентен гласов контрол, разпознаващ естествен говор. Той се активира с думите "Hey Mercedes"' (подобно на фразата OK Google, използвана от гласовия помощник на Google).

„Електрониката в купето на новата A-класа на немския гигант Mercedes е поредното високотехнологично сътрудничеството между Dаimler и Visteon. От няколко години насам българските инженери се грижат за дефинирането на над 15 хиляди изисквания за софтуера - както взаимодействието на продукта с автомобила, така и потребителския интерфейс“, допълват от Visteon.

Отделът за дизайн и и анализаторите на Visteon са подготвили подробна спецификация, която описва цялостното поведение на продукта. "След одобрение от автомобилния производител, няколкостотин души превърнаха спецификацията в софтуер с надеждно поведение и практична и луксозна визуализация. Един от предизвикателните аспекти от самото начало на проекта, бе разрешаването на противоречията между концепциите на Daimler и концепциите на производителите на смартфони/мобилни операционни системи – Apple, Google, Baidu. Наглед простото свързване на смартфон с дисплей в колата, всъщност изисква прецизно свързване на екосистемите на два технологични гиганта", обясняват от Visteon България.

Специалистите  на експертните екипи на компанията са се справили с тези предизвикателства, създавайки устройство, интегриращо управлението на няколко традиционно отделни продукта – инструментално табло, дисплей, хед-ъп дисплей, аудио система и модул за свързване с мобилни устройства.

От гледна точка на мултимедията, българският принос е в интеграцията на iPhone/ iPod, Apple CarPlay, Android Auto, аналогово и цифрово радио (DAB), възпроизвеждане на съдържание през  Bluetooth и USB. Като допълнение към това е реализиран и eCall – свързване с телефон за спешен случай при инцидент на пътя и Roadside assistance – свързване с портал на Mercedes, допълват от Visteon България.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X