Нови Технологии

Интелигентен електрически SUV на Byton се появи на CES

Владимир Владков

Нов електромобил, проектиран от бивши служители на BMW, Tesla, Google и Apple, бе представен на изложението CES тази година. Компанията BYTON ще произвежда новия SUV в своя завод в китайския град Нанджин и стартовата му цена ще е $45 хиляди. Колата ще бъде пусната първо в Китай през 2019 г., а през 2020 г. се очаква да навлезе и на пазарите в САЩ и Европа, съобщиха от компанията. Научно-развойният център, отговарящ за дизайна на прототипа и концептуалните модели е в Мюнхен, а централният офис на компанията в Северна Америка е в Силициевата долина. Освен това BYTON има офиси в Пекин, Шанхай и Хонконг.

„Със своя уникален дизайн и иновативно взаимодействие между човек и автомобил, този премиум SUV модел ще представлява умно устройство от ново поколение, създадено за настъпващата епоха на наистина споделена интелигентна мобилност и автономно шофиране“, обясняват от BYTON, допълвайки, че и името също носи този интелигентен заряд (байтове на колела - Bytes on Wheels).

Огромният централен дисплей в колата (49 на 9,8 инча) напомня за предлаганото от лидера в този сегмент Tesla. Тази централна конзола е допълнена от още 3 дисплея. Освен по-високата цена спрямо „масовия“ модел Tesla Model 3, спецификациите на Byton и на „хартия“ са малко по-ниски, като от 0 до 100 км/ч „китайският“ електромобил се ускорява за около 5 секунди. Максималният пробег на прототипния модел е 520 км (323 мили) с едно зареждане на акумулатора.

“Концептуалният SUV на BYTON съчетава автомобилната и цифровата индустрия по такъв начин, че да предложи напълно ново свързано изживяване на хората, които пътуват“, обяснява д-р Карстън Бритфелд, съосновател и главен изпълнителен директор на BYTON. Другият съосновател на компанията и неин президент д-р Даниел Кирхерт, допълва, че тази кола е направена специално за напълно електрическа мобилност. „Също толкова важно е, че ние проектирахме нашата кола така, че да бъде първият ценово достъпен премиум електромобил, който да задоволява нуждите на всяко домакинство от основна кола“, добавя той.


Интелигентен електрически SUV на Byton се появи на CES

© Владимир Владков, Computerworld.bg


Интелигентен електрически SUV на Byton се появи на CES

© Владимир Владков, Computerworld.bg

Колата е снабдена с датчици и интелигентна система, които би трябвало да й осигурят автономност ниво 4 (според класификацията на SAE International), т.е. поне на теория шофьорът може си дремне зад волана, докато колата не го „събуди“ заради необичайна ситуация.

Предимство на прототипа са усъвършенстваните вградени възможности за комуникация, развлечения и работа, като съдържанието и свързаността се управляват от облачната платформа BYTON Life. Поддържа се и Amazon Alexa за интелигентен гласов контрол, като BYTON си сътрудничи с Amazon и за аудио и видеосъдържанието.

Дължината на BYTON Concept е 4,85 метра, като джантите са доста големи – по 22 цола. Три камери за лицево разпознаване са вградени в B-pillar от двете страни на колата. Камери за странично виждане заменят традиционните странични огледала. BYTON Concept включв3а и невидима дръжка за вратата и перфектно интегрирани антени.

Новия SUV разширява концепцията на електромобилите за максимално вътрешно пространство. Плоският под и липсата на централна конзола осигурява простор за всички пътници в колата. Индивидуално регулируемите седалки предоставят комфорта на диван и лукс, подобен на премиум салон, коментират от BYTON.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X