Нови Технологии

CES 2018: Интелигентна система предпазва домовете от наводнения

Computer World

Всеки път, когато човек тръгне на дълга почивка, поне в началото го измъчват въпроси в какво състояние ще намери къщата си, особено когато времето е лошо и валят проливни дъждове. Базираната в Чикаго компания Elexa Consumer Products обаче се е погрижила потребителите да са малко по-спокойни поне в това отношение. Компанията представи на изложението CES 2018 своята Guardian Leak Prevention System – интелигентна домашна система за мониторинг с дистанционен достъп, която открива и предупреждава при водопроводни течове или наводнения. Това е втората подобна система на Elexa, след Dome Home Automation.

Guardian Leak Prevention System използва два компонента: контролер на клапана на водопроводната тръба и множество водоустойчиви сензори, които се разполагат около къщата. Основният стартов комплект включва контролера и три сензора за $ 400 и е наличен за поръчване в getguardian.com и Amazon.

Системата изглежда сравнително лесна за инсталиране, като дори не се нуждаете от водопроводчик или някакво предварително познаване на тръбите във вашия дом. Контролерът е проста кутия, която се захваща за тръбата и се вмества над главния воден клапан. За да използвате Guardian обаче, вашият клапан трябва да бъде стандартен сферичен кран.

Ако сензорът открие теч, изпраща съобщение до клапанния контролер, като използват собствена радиочестотна технология (RF), базирана на спецификацията на Lora Alliance за маломощна широкомащабна свързаност. Онези, които искат по-добре да интегрират системата за защита срещу течове в интелигентния си дом, могат  да си купят опционален мост Guardian за $69, който позволява свързването на RF към Z-Wave (протокол за безжични мрежи, който се използва предимно за автоматизация на умни домове).

Комуникацията устройството към устройството между системните компоненти гарантира, че системата ще продължи работа дори при временно прекъсване на захранването. Когато сигналът за изтичане бъде получен от клапанния контролер, той използва механизирано приспособление, което обхваща дръжката на клапана, и чрез него затваря крана. Това става автоматично и не е нужна особено много вода за задействането на системата, така че имайте предвид, че не е удачно тя да бъде поставяна в близост до източник на обикновени водни пръски като мивка или баня.

Детекторите за течове имат рейтинг IP67, което означава, че те са напълно устойчиви на прах и могат да продължат да работят при потапяне във вода до един метър.

Guardian също така предлага приложение за Android и iOS за отдалечен достъп до системата и наблюдение на нейните статистики, като например дали клапанът за водата е включен или изключен, състоянието на батерията и температурата около главния клапан. Всичко това изисква достъп до интернет, но това означава, че отдалечен достъп няма да бъде възможен по време на прекъсване на захранването в дома ви. Контролерът тежи 2,8 кг, като също трябва да бъде включен към електрическата мрежа, но има допълнителна батерия, която, според Elexa, трябва да работи до 12 часа при спиране на тока.

Система за запазване на дома ви от наводнения може би не е толкова ефектна, колкото интелигентен говорител, който може да ви каже прогнозата за времето. Въпреки това тя е идеално допълнение към интелигентните домове, особено за потребителите, които живеят на места, където често валят дъждове, а зимата температурата пада сериозно под нулата.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X